Деветима души са задържани за пране на повече от 2 млн. евро

Деветима са задържани за пране на пари, превеждани от чужбина в български банки по фиктивни договори, съобщиха от Прокуратурата в четвъртък. Арестите са извършени при провеждана мащабна специализирана операция срещу изпиране на повече от 2 млн. евро.

До момента е установено, че в страната ни е действала мащабна схема за изпиране на пари, като от клонове на различни банки са били изтеглени в брой суми в особено големи размери – над 2 милиона евро. Тези суми са били преведени от чужбина по сметки на български търговски дружества, в повечето случаи регистрирани броени дни преди преводите. Като основание за извършване на преводите са посочвани несъществуващи договорни отношения между българските търговци и търговски дружества от европейски държави, обясниха то прокуратурата.

По този начин са били ощетени множество търговски дружества в шест държави, в част от които вече се провеждат разследвания за банкови измами. Обичайно измамата в чужбина е била извършвана чрез имейл, идентичен с този на ръководни служители на търговските дружества, който изпращал нареждания до служители на съответните чуждестранни фирми да платят сумите на българските търговци. Като основание било посочвано „търговски взаимоотношения“, за удостоверяване на които били прилагани неистински договори между чуждестранните и българските дружества.

След като доверените служители на чуждестранните дружества са били въведени в заблуждение, че нарежданията са били изпратени от техните ръководители, от своя страна, те са отправяли нареждания към обслужващите дружествата банки за извършване на преводите към посочените в договорите български търговци. Така преведените в България суми са били теглени в брой от български граждани от октомври до края на декември 2015 г. от повече от десет банкови клона. Последните тегления са били заявени за 30 декември 2015 г. и 04 януари.

Главният прокурор е поискал разкриване на банкова тайна на установените до момента лица и търговски дружества, участващи с схемата. До момента е установено, че са извършени над 25 финансови операции и са изтеглени над 2 милиона евро.

В резултат на проведенатаспециализирана операция и съдействието, оказано от партньорски служби на държави-членки на ЕС, е предотвратено изтеглянето на още 5 милиона евро. Привлечени като обвиняеми са 9 души, трима от които са оставени от Пловдивския окръжен съд „под стража“ за постоянно, а останалите са в ареста за 72 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *