„Дейли телеграф“: ЕС пилее милиони за хипхоп и цирк

Европейската комисия е предвидила да похарчи в условията на икономическата криза милиони за доста странни културни прояви, пише британският в. „Дейли телеграф“. Културната програма на ЕК за 2010 г. предвижда да бъде изхарчена сума, равняваща се на 366 млн. британски лири за такива събития като насърчаване на щедростта, популяризирането на свиренето на орган, усъвършенстването на цирковото изкуство и повишаването на популярността на хипхопа.

Така например начинанието, наречено Европейска лаборатория за хипхоп, ще струва на европейските данъкоплатци 900 хил. британски лири, а целта му ще е да направи хипхопа по-популярен из Европа и да насърчи връзките и общуването между хипхоп творците.
180 хил. британски лири пък ще бъдат отделени за 80 концерта, в които ще участват 200 музиканти от цяла Европа и които ще се състоят на 50 места в ЕС.
На тях ще доминират изпълненията на орган и на духови инструменти и организаторите се надяват, че проявите ще привлекат публика от 40 хил. души.  Концертите са обединени под формата на така наречения Фестивал на духовите инструменти.
Доста по-странна е инициативата, наречена Проектът на щедростта, която ще погълне сумата от 180 хил. британски лири. В рамките й артисти от цяла Европа ще обикалят ЕС, като ще разнасят със себе си така наречената Книга на щедростта.
В нея обикновените хора ще могат да записват мечтите си, а после ще бъдат насърчавани да проявяват щедрост.
Проектът Транс-Мисия, който ще има бюджет от 143 хил. британски лири пък ще бъде в помощ на цирковото изкуство и на подобряване на уменията и познанията на цирковите изпълнители.
Според британската евродепутатка, консерваторката Ема Макларкин ЕС би трябвало да използва средствата си, за да подпомогне за възстановяването на европейската икономика след кризата.
Според Стивън Бут, от базирания в Лондон мозъчен тръст „Отворена Европа“, всички тези културни проекти показват ако не друго, то поне това, че европейските бюрократи притежават изключителния талант да намират изобретателни начини, за да пилеят парите на данъкоплатците. 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *