Делистването на компании от БФБ отменено

Комисията за финансов надзор одобри измененията и допълненията на правилника на Българска фондова борса, съобщиха от институцията. В резултат ще спре обявеното делистване на 229 публични дружества, които не отговарят на минималните изисквания за ликвидност за допускане до търговия на неофициален пазар на акции. Комисията се мотивира, че по този начин са щели да бъдат застрашени интересите на 989 263 акционери в тези компании.

Промените в правилника предвиждат връщането на сегментацията на неофициалния пазар на акции и така отново сегмент „В” ще бъде пазара, за който не се прилагат изисквания за ликвидност на търгуваните емисии.
Промените влизат в сила от 1 януари 2010 г. и така няма да се наложи делистването на всички публични дружества, които не покриват определените изисквания за ликвидност, а именно най-малко 5 сделки и 4 000 лв. оборот средномесечно.
До приемането на посочените промени в правилника на БФБ се стигна след като заместник–председателят на КФН Ралица Агайн-Гури задължи съветът на директорите на борсата в срок до 15 декември 2009 г. да приеме изменения в част ІІІ „Правила за допускане до търговия” към Правилника за дейността на БФБ, с които да отмени промените в правилника, приети от съвета на директорите на 11 декември 2008 г. и предвиждащи премахването на сегментацията на неофициалния пазар на акции.
С преустановяването на съществуването на сегмент „В” на неофициалния пазар на акции, правилникът на БФБ поставяше изискване всички търгувани компании да покриват определените за досегашния сегмент „А” изисквания за ликвидност, а именно най-малко 5 сделки и 4 000 лв. оборот средномесечно. Вследствие на промените компаниите, които не покриват тези изисквания, бяха поставени под тримесечен мониторинг от 1 октомври и предстоеше да бъдат делистнати след 1 януари 2010 г.
Въпреки, че на 15 декември тази година борсата е уведомила надзора, че на заседание на съвета на директорите са приети измененията в Правилника за дейността на БФБ, с които е изпълнена наложената принудителна административна мярка, борсата не е подала в КФН заявление за издаване на одобрение на измененията в правилника.
Тъй като от борсата не внесят в Комисията заявление за издаване на одобрение на промените в правилника си, се стигна до прилагане на нова принудителна административна мярка, с която заместник-председателят на КФН задължи борсата да подаде заявление за издаване на одобрение на измененията в Правилника си до 16.30 часа на 17 декември 2009 г. Принудителната мярка не е изпълнена от фондовата борса в указания от заместник-председателя срок и на 18 декември 2009 г. е била назначена тематична проверка на Българска фондова борса за установяване на изпълнението на приложената принудителна административна мярка, уточниха от надзора.
Междувременно днес Върховният административен съд отхвърли жалбата на БФБ срещу предварителното изпълнение на решението за приемане на изменения в част ІІІ „Правила за допускане до търговия” към Правилника за дейността на БФБ до 15 декември 2009 г.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *