Делът на сивата икономика е около 20 на сто

Между 15 и 20% варира делът на сивата икономика в България по различните методики на изчисляването. Това заяви министърът на финансите Пламен Орешарски при обсъждане на мерките за преодоляването й. дискусията е част от инициативата „На светло”, започната от работодателските организации и националните медии.

От 16,3% през 2001 година на 118 на сто през 2005 година е намалял процентът на скритите и неформални дейности, като съотношение с БП. Това каза вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин. От 4,7 на 3,1 на сто е намалял и делът на заетите без трудов договор към края на 2006 година. Най-голям е броят на хората без трудовоправни отношения в туризма, селското стопанство и строителството. Според участниците в дискусията сивата икономика е във всяка една сфера. Тя не е само в малките и средни предприятия, но и в големите компании.

За да се пребори държавата със сенчестата икономика, трябва да се намали данъчната и осигурителната тежест, заяви председателят на БСК -Божидар Данев. От бизнес организацията предлагат за подоходното облагане да се въведе единна ставка от 10%, а ДДС да се намали от 20 на 18 на сто.

При повишаване на събираемостта, може да се мисли за още по-голямо намаление на 16 – 15% ДДС. Според представителят на НОИ – Йордан Христосков, процентът на намаляване на осигуровките, вече е постигнат и сме под средните в Европа.

Пламен Орешарски обясни, че всяко увеличаване на заплатите води след себе си и по-високи цени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *