Ден до фалита на САЩ?

Ако не по дълга, то по други плащания, американското правителство може да се окаже неплатежоспособно още на 17 октомври. Причината са изтичащи облигации на стойност 120 млрд. долара, които трябва да бъдат рефинансирани във въпросния ден.

На практика обемът на книжата с падеж на 17 октомври ще изчерпи възможностите на финансовото министерство да покрива задълженията си, пише Bloomberg. През тази седмица доходността на двегодишните американски държавни облигации скочи с 15 базисни пункта, до 0.35 на сто.

По думите на финансовия министър Джак Лю финансовият резерв на американското правителство ще се свие до 30 млрд. долара, това и дневните приходи от данъци и такси ще бъде разполагаемата сума за рефинансиране на дълга.

А днес Fitch Ratings заплаши да понижи рейтинга на облигациите ако няма решение за повдигане на тавана на дълга до четвъртък. Ако това се случи обслужването на задълженията на САЩ ще поскъпне допълнително.

Според анализатори реалната сума в резерв е по-голяма от споменатата от Лю. Вчера правителството продаде три и шест месечни облигации за 65 млрд. долара, от които 13 млрд. долара остават непохарчени. Така на 17 октомври Вашингтон ще има на разположение над 40 млрд. долара.

Следващата инфарктна дата за американския дълг е 24 октомври, когато изтича падежът на книжа на стойност 93 млрд. долара, чиито лихви нараснаха с 20 базисни пункта през тази седмица, до 0.53%, след като бяха достигнали негативни нива в края на септември.

Днес финансовото министерство ще продаде облигации на стойност 68 млрд. долара, които вероятно ще позволят да се наберат необходимите средства за плащанията на 17 октомври.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *