Ден на отворените врати организира НОИ

НОИ ще отбележи Международния ден на възрастните хора. По този повод институтът организира ден на отворените врати. Това важи за всички областни градове в страната, където НОИ има териториални поделения. Експертни екипи ще предоставят консултации по пенсионни въпроси, каза в предаването „Преди всички“ управителят на НОИ –Бисер Петков.

Той прогнозира, че броят на пенсионерите в България през следващата година ще се увеличи спрямо тази. Само за първите 6 месеца на годината новите пенсионери са с 25 процента повече спрямо същия период на миналата.

Една от причините е в новите условия за пенсиониране, които ще влязат в сила от догодина- обясни Петков.Броят на пенсионерите е една динамична величина, която се променя. През 2013 и 2014 година има тенденция на намаляване на средногодишния брой на пенсионерите. Към края на второто тримесечие на тази година броят на пенсионерите, съгласно нашата статистика, е 2 милиона 178 хиляди 135 души. Очакванията за 2016-та година са, че ще имаме увеличение на броя на пенсионерите.

Прогнозите сочат, че догодина пенсиите ще се индексират от първи юли с 2.6 на сто. Средният размер една пенсия ще се увеличи от сегашните 320 на 332 лева. Ниският размер Петков обясни с ниските доходи на осигуряване. В момента коефициентът на заместване – пенсия към доход, преди пенсиониране, у нас е 58 процента, което е средноевропейски показател.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *