Депозитите в евро най-предпочитани през януари

Нарастващ интерес към потребителското и ипотечно кредитиране в началото на 2009 г. отчита информационният сайт за управление на лични финанси www.fincity.bg. Заявките за потребителски кредити в сайта на Финсити са се покачили с 15% спрямо декември 2008 г. Традиционно най-търсени са кредити без поръчители в лева, а средната желана сума е 10 хил. лева.
Въпреки затегнатите критерии за отпускане на ипотечни кредити и застоят на имотния пазар, интересът към този вид кредитиране се пробужда, смятат консултантите. Хора с доходи над 1500 лева месечно са най-честите клиенти за ипотечен кредит на Финсити. Голям процент от тези хора теглят за покупка, но не малко са и тези, които рефинансират.
Интересът към различните видове депозити продължава да е висок. През януари най-предпочитани са депозитите в евро за срок над 6 месеца. Вече все по-често се търсят оферти, които предлагат възможност за довнасяне.
Според анкета, публикувана във fincity.bg, 28,4% биха открили депозит в лева. 40,74% предпочитат еврото. Доларите са атрактивни едва за 2,47%. 1,23% са избрали валута различна от предишните три, 4,94% изобщо не биха открили депозит. Немалък процент – 22,22% са тези, които нямат пари за депозиране.
Според класацията на сайта през януари 2009 г. най-предпочитана при потребителското кредитиране е ОББ. При левовите оферти водеща е ОББ с продукта си „Стандартен потребителски кредит без поръчители“. Най-предпочитаната еврова оферта е била на Уникредит Булбанк „Потребителски кредит без поръчител, с превод на месечна вноска с намаляващи вноски“.
В ипотечното кредитиране начело е Алфа банк-клон България. Водеща при левовите оферти е Банка ДСК с „Жилищен кредит с доказан доход и програма „Уют“ , а при евровите – Алфа банк „Жилищен за покупка, строеж и довършителна дейност (с фиксирана лихва за 1 год.). През този месец Алфа банк промени условията си по този кредит, като увеличи фиксираната лихва за първата година от 5,5% на 6%, а надбавката от 5% на 6,5%. През януари и Банка ДСК повиши лихвите си по ипотечни кредити с 0,5%.

Източник: Insurance.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *