Депутатите гласуваха за по-малка армия и нови изтребители

До края на 2014 г. въоръжените сили ще бъдат намалени до 37 000 души. От армията през следващите 4 г. ще бъдат съкратени около 8000 души и тя ще се редуцира до 26 000.

Това пише в Бялата книга за отбраната и въоръжените сили на България като програма за развитие и определяне на числеността им, която бе гласувана в парламента, съобщи БТА.
Проектът подкрепиха 95 депутати от ГЕРБ, „Атака“ и Синята коалиция, против бяха 19 от Коалиция за България. Въздържаха се 8 народни представители – 4 от ДПС, 3 от левицата и един независим.
През 2012 г. е планирано да се обяви конкурс за купуване на изтребители на обща стойност около 1 млрд. лева и през 2015 г. армията да има такова въоръжение, съобщи Дарик радио. Единствената подводница, с която разполагаме,ще бъде извадена от въоръжение.
Според Емил Караниколов от ГЕРБ тази книга въвежда нов стандарт и качество на отбранителната политика чрез нов баланс между финанси и възможности. Колегата му Красимир Минчев отбеляза, че се запазват всички социални права и придобивки на военнослужещите. Документът предвижда за отбрана да се отделят не по-малко от 1,5 процента от БВП, посочи той. В момента армията има 8500 инфраструктурни обекти, а към 2014 г. се предвижда да останат около 800-900, отбеляза Минчев.
Георги Пирински от левицата, който се въздържа при гласуването, намери сериозен дисбаланс в документа между задачите за национална, териториална отбрана, от една страна, и за задграничните мисии, от друга. Според него бил сгрешен и принципът, по който се предлага и гласува Бялата книга, тъй като не правителството трябва да одобри решение на парламента, а обратно – да гласува Бялата книга, а след това НС да я приеме.
Соцдепутатът Ангел Найденов посочи, че преди да се стигне дорешение за числеността на въоръжените сили, трябва да се отговори на въпросите за технологичното и техническото обезпечаване. Той отбеляза, че Коалиция за България не може да подкрепи документа, ако не се знае как ще бъде компенсирана намалената численост.
Колегата му Александър Радославов е за модернизация на армията, но при запазване на съществуващата численост.
На привържениците на незабавната модернизация министър Аню Ангелов обясни, че това не може да започне сега, защото трябва да се изплащат над 256 млн. лв. задължения на предишното правителство. Модернизацията не е само във въоръжение и техника, а и качество на личния състав, образование, подчерта той. Ангелов допълни, че ако с 5700 се намалява броят военнослужещите на активна служба, то в същото време се предвиждат 3000 души резерв.
Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов също смята, че няма нужда от голяма армия, защото се е променил принципът на водене на военни действия и е необходима мощна военна техника.
Костов намира за неоправдано да има три военни университета при положение,че се предвижда редуциране на армията. Има нужда от обучение на български офицери в чужбина в центровете за обучение на НАТО, смята той.
Венцислав Лаков от „Атака“ обвини предишните три правителства за състоянието на армията. Дано не се наложи да пишем Червена книга за българската армия, коментира той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *