Депутатите забраниха стикерите за ”Автокаско” на първо четене

Това стана при приемане на първо четене на промени в Кодекса за застраховането, внесени от Министерския съвет, съобщи БТА.
За предложението гласуваха 75 депутати, против бяха 8, а 10 се въздържаха. Направвените промени целят  прекратяване на наложените практики застрахователи да изискват задължително „пасивни маркировки“. Според вносителите на промените маркирането по никакъв начин не е доказало ефективността си за намаляване на автокражбите.
Забраната не се отнася за знаците, чието поставяне е изрично уредено с нормативен акт, както и за реклами, които не са обвързани със застраховките. За да се постави рекламен знак обаче автомобилът трябва да е собственост на същото лице или да е взето от него под наем, на лизинг или на друго правно основание, за което има сключен договор.
За поставен стикер глобата е 50 лева за шофьора, а санкцията за застраховател, който извърши или допусне извършването на нарушение – от 30 000 до 60 000 лв., а при повторно нарушение – от 60 000 до 120 000 лв.
Застрахователи вече коментираха, че забраната на външните стикери не ограничава процеса на маркиране. Възможно е на автомобилите да се поставя чип, който няма да се вижда, но ще може да се разпознава от определени устройства.
След гласуването лидерът на СДС Мартин Димитров пък заяви, че проблемът е ще може ли държавата, МВР и персонално министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов да опазят колите на хората, ако се махнат въобще стикерите, съобщи БГНЕС. „Фактът, че досега не се е справил, каква е гаранцията как оттук нататък това ще стане“, допълни той.Димитров каза, че е поискал статистически данни от Комисията за финансов надзор и според тях маркираните автомобили се крадат по-малко, отколкото тези без стикер. „Ако затова се увеличат кражбите на автомобили персонално ще държа отговорно МВР“, закани се Мартин Димитров.
Петър Димитров от Коалиция за България пък посочи, че тази законова промяна се прави заради двама души. „Тя е по предложение на министър Цветанов и е насочена срещу Алексей Петров, дали ще наречем законопроекта поправката „Цветанов“ или „Алексей Петров“ няма значение“, каза Димитров. Според него законопроектът е безполезен, защото той няма да спре кражбите. „Тази мярка не е достатъчно ефективна и ще доведе до обратния ефект, тъй като ще падне една задръжка пред крадците“, добави червеният депутат.
Димитър Бойчев от ГЕРБ обаче изтъкна, че оборотите на маркиращите фирми са от порядъка на между 40 и 60 млн. лева годишно, а тези пари не отиват в портфейлите на застрахователните компании и същевременно не се използват за изплащане на премии. „По този начин се създава една честна конкуренция между застрахователните компании“, каза по-късно пред журналисти съпартиецът му Валентин Николов и допълни, че при компаниите, които не работят с маркиращи фирми, кражбите са по-големи.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *