Депутатите за доклада ”КТБ” – от добър до непотребен

Докладът за КТБ поляризира мненията на депутатите в НС. Eдни го определиха за професионален, според други той е непотребен.Вчера докладът за КТБот 500 страници на „Аликс партнърс“ бе внесен в секретната секцияна Народното събрание.

Народните избраници могат да го прочетат само срещу подпис.Нямат право нито да ксерокопират, нито да снимат с телефонидокументите. Причината е, че данните са с гриф „поверително“, какъвто депутатите могат да ползват заради нивото на класифицираната информация, с което разполагат.Друга пречка е, че докладът е само на английски език, а не всички депутати го владеят.

Според лидера на ДСБ Радан Кънев докладътне върши работа на прокуратурата,за да накаже виновниците за фалита на банката.

„Притеснявам се дали този доклад съдържа достатъчно материали и за прокуратурата. Той има две цели-гражданско производство за връщане на парите и наказателни производства за наказване на виновниците. Впечатленията косвени, които получих, че за втората цел не върши работа”, заяви той.

Депутатът Мартин Димитров поиска разсекретяване на договора с фирмата, която е правила доклада на КТБ и да бъде предоставен на парламента. Той уточни, че заедно с народния представител Петър Славов са задали писмен въпрос до министъра на финансите Владислав Горанов.

„Каква клауза за конфиденциалност имат там, за да видим дали тя включва тежки финансови санкции. Ако не включва такива, докладът лесно може да стане достъпен за обществото”, каза още Димитров.

С този въпрос също така искат да изяснят дали тази фирма или друга ще участва пряко в събирането на лошите кредити. „Не е достатъчно да имаме един добър анализ, добрите анализи са нещо хубаво”, заяви депутатът от РБ.

СпоредРумен Гечев от БСП обачене е работа на „Аликс партнърс“ да сочи с пръст кой е взел паритеот КТБ, това е работа на българската прокуратура. По думите му докладът е професионално направен. Гечев заяви, че е сигурен, че ще бъде полезен на всички, ако държавните институции искат да го четат.

Държавните институции трябва да го четат внимателно, заяви още депутатът и посочи, че в доклада няма имена, защото фирмата, която го е съставила не е следствие. По думите му парите от КТБ могат да бъдат проследени и без доклада.

„Който е взел парите, е ясно още преди две години.До момента не сме доволни от това, което прави съдебната система, защото никой не е наказан. Имат имена. Във всеки кредитен договор има кой дава кредит и кой го получава.

Къде са движени парите са подробности. С трите си имена са на бюрото на прокурора кой е получил парите без обезпечение и кой ги е дал”,коментира още Гечев и допълни, че трябва да започнат съдебните процеси.

И според Йордан Цонев от ДПС истината за КТБ отдавна е ясна – банката е управлявана от мажоритарния собственик и от акционеритекато пирамида,вследствие на което са закупувани активи с пари на вложителите и тези активи не са заложени в банката.

Цонев заяви, че не е чел доклада, но по думи на негови колеги документът в много голяма степен потвърждава схемата, по която е управлявана банката. Според него основните активи, които са купени с пари на вложителите на КТБ, не са в банката и в момента не са в патримониума на несъстоятелността, който синдиците управляват. Това е основният дефект, каза Цонев.

Според Методи Андреев желанието на ГЕРБ е докладът да стане обществено достояние, а не да е засекретен, само за народните избраници.

„Когато нещо е значимо за цялото общество, то трябва да бъде достъпно. Този доклад е много интересен. Питамколко народни представители в този парламент знаят добре английски,за да разберат какво пише в доклада, защото трябва да се знае технически английски. Колко са прокурорите, които също го знаят, редно ли е да го четат на английски?“, попита той.

Гроздан Караджов от РБ каза, че все още не е чел доклада, но от колеги научил, че документът имал аналитична функция и заданието му било сгрешено, защото в него не се търсели виновниците – кой е изградил и как е функционирала пирамидата КТБ. Договорът, поръчан на тази разследваща фирма,никога не е предвиждал да се върнат пари на България,а това е вече престъпление, настоя реформаторът.

По-рано пред БНР независимият депутат Георги Кадиев поиска ново разследванеза кредитите в КТБ, защото според него на „Аликс партнърс“ е дадена грешна задача.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *