Депутатите ни са били на шест континента

Депутатите са успели да стъпят на почти всички континенти при задграничните си воаяжи от началото на мандата на 43-тото НС от октомври 2014 г. до сега. Това става ясно от предоставена справка на „Монитор“ от администрацията на парламента. Единственият континент, който е останал „непокорен“ от Народното събрание е Австралия.

 

Депутатски крак стигна дори до Антарктида, след като Борис Станимиров от РБ реши да се включи в последната експедиция, макар и това да бе лично негово приключение, а не служебно. Северна и Южна Америка, куп дестинации в Европа и Азия, както и няколко в Африка са допълнили палитрата от работни пътешествия на законотворците. Те най-често са в рамките на парламентарното сътрудничество с останалите страни или като част от делегации при заседания на различни международни организации. Общият брой на командировките за този период е 685 до близки и далечни дестинации.

В Африка например са отишли зам.-председателите на Народното събрание Димитър Главчев от ГЕРБ и Красимир Каракачанов от ПФ, както и Георги Кючуков от АБВ. Първите двама са посетили Замбия, където се включили в 134-тата Асамблея на Итерпарламентарния съюз. Депутатът на Георги Първанов пък бил в Габон за заседание на Парламентарната асамблея на франкофонията.

Първи по пътувания в 43-тото НС обаче е социалистът Кристиан Вигенин. Очевидно предишното му поприще на министър на външните работи в кабинета „Орешарски“ му липсва много и сега, като депутат, си е уредил общо 39 задгранични пътувания. Сред най-честите му дестинации са Белгия, Азербайджан, Германия.

Бил е и два пъти в Ирак в края на миналата година, където е участвал в консултации и работни семинари, организирани от Националния демократичен институт. След него по воаяжи в чужбина е Румен Йончев от БДЦ – с 25. Той обаче все пак доскоро бе шеф на Комисията по политиката на българите в чужбина и многобройните му пътувания са донякъде оправдани. Но за сравнение, далеч след него, с 15 задгранични воаяжа е шефката на комисията по външна политика Джема Грозданова от ГЕРБ.

Председателят на парламента Цецка Цачева се е отчела с 14 пътувания в чужбина, които са я завели общо до три континента – Европа, Северна Америка и Азия.

Депутатите са направили ударно кръстосване и на нашата родина с лимузините на парламентарния автопарк, става ясно още от справката на НС. От началото на мандата те са изминали общо 2,5 млн. км, което се равнява на около 60 пълни обиколки на земното кълбо по екватора.

На тяхно разположение са около 90 служебни автомобила, което означава, че не всички могат да ги ползват по всяко време. Лично зачислени возила имат само шефовете на комисии и на парламентарни групи. Точно такова бе подпалено наскоро от млад мъж, който с викове „Да живее анархията“ се насочи към колата, която ползва шефът на правната комисия Данаил Кирилов. Доста от законотворците обаче – около една трета, сами са предпочели да не използват удобството на парламентарните коли и да си шофират личните или партийните. Такъв е случаят например с половината председатели на парламентарни групи – Цветан Цветанов на ГЕРБ, Корнелия Нинова на БСП, Мустафа Карадайъ на ДПС, Валери Симеонов на ПФ, както и Волен Сидеров на „Атака“. Шефовете в РБ Радан Кънев и Найден Зеленогорски обаче доста са попътували с парламентарни коли, като първият е навъртял 31 805 км, а вторият – 58 047 км. Сред депутатите, които са се отчели с най-много пропътувани километри обаче, са Искрен Веселинов от ПФ, чийто избирателен район е Русе, Невин Хасан от ДПС – Силистра, Даниела Дариткова от ГЕРБ – Смолян.

Шефът на правната комисия най-приказлив, Байрактаров достоен заместник на Манолова

Шефът на комисията по правни въпроси Данаил Кирилов е рекордьорът по приказливост от парламентарната трибуна до момента в 43-тото НС. Това показва справка, предоставена на „Монитор“, за времето, което всеки от законотворците е прекарал на трибуната в ораторство. Кирилов печели топмястото с 30 часа и половина, навъртени най вече заради поправките в Изборния кодекс, които претърпяха множество метаморфози и предизвикаха маратон от заседания, докато се стигне до окончателния вариант за промени.

Втори по бъбривост според справката е Димитър Байрактаров от ПФ. Той е приказвал над 27 часа, с което се оказва достоен заместник на запомнената в парламента като червената фурия – настоящия омбудсман Мая Манолова. Байрактаров се включва в почти всеки дебат, без значение на каква тема и в каква сфера е дискутираният проблем. От менторския му тон обаче вече се бяха оплакали други депутати и дори искаха да го пращат на комисията по етика в НС.

Трета по бъбривост в парламента е шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ с прекарани почти 26 часа на трибуната. Тя все пак изнася дебатите по основната сметка на държавата и по данъчното законодателство.

 

Орлин Делев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *