Депутатите обсъждат мотивите за освобождаване на президента

© Снимка: Архив

 

Безпрецедентно заседание ще проведе Народното събрание днес. Депутатите ще обсъждат за първи път в парламентарната история мотиви за предсрочно освобождаване на държавния глава. Причина за това стана огласяването на стенограмата от разговора между финансовия министър Симеон Дянков и президента Георги Първанов в началото на март.
Още един мотив по искането за отстраняване на държавния глава е внесен в Народното събрание. Според управляващото мнозинство, няма данни държавният глава да е подписвал указ, с който да упълномощава вицепрезидента да назначава и освобождава от длъжност държавни служители, да дава и възстановява българско гражданство, да предоставя убежище и да упражнява право на помилване, въпреки че според Конституцията президентът може да възлага тези правомощия на своя заместник.
Междувременно изискуемият минимум от подписите на 160 народни представители, за да стигне искането за предсрочно освобождаване на държавния глава до Конституционния съд, е поставен на карта. Депутатът от РЗС Цветан Цветанов е подал молба за прекратяване на пълномощията му като народен представител и най-вероятно днес няма да присъства на пленарното заседание, като по този начин поддръжниците на импийчмънта стават 161.

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *