Депутатите подкрепят акцизните поправки за „Булгартабак“ и „Винпром Пещера“

Пореден законов подарък за двата местни производителя на цигари „Булгартабак“ и „КТ Интернешънъл“ (от групата компании около „Винпром Пещера“) беше подкрепен от управляващите от ГЕРБ, но и от депутатите от ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт. Народните представители от бюджетната комисия единодушно подкрепиха на второ четене и вмъкването на съвсем нов текст, който да ограничи конкуренцията на лидера в алкохола – „Винпром Пещера“.

Привилегиите идват през закона за акцизите. Там финансовият министър Владислав Горанов предложи от догодина евтините цигари, които основно се произвеждат от двете фабрики, да поскъпнат минимално – с 20 стотинки, за сметка на силно увеличение в ставката за скъпите, които се предлагат от чуждестранни компании и поскъпването им с 1 лев не е проблем за управляващите.

Гласуването на ГЕРБ и ДПС беше очаквано. Първо, това е пореден текст в полза на местните цигарени производители – предходният беше за отмяната на забраната за производство на цигарени гилзи – дейност на компания от групата „Булгартабак“. Преди почти година управляващите уж увеличиха митническия контрол над производителите на цигари и алкохол, но вмъкнаха условие – Брюксел да разреши. Вече 11 месеца Министерството на финансите не е попитало и съответно текстовете не се прилагат. За подкрепата на ДПС също има обяснение – „Булгартабак“ се свързва с депутата от партията Делян Пеевски, който отскоро директно притежава 5% дял в холдинга.

Единствено депутатите от БСП гласуваха против текста. Народните представители от Реформаторския блок, които първоначално се обявиха срещу поправката, в крайна сметка гласуваха за нея. При този консенсус огромна е вероятността подкрепата и при окончателното гласуване в зала да е почти пълна.

Управляващите обичат местните цигари

С гласуването бюджетната комисия на практика отмени собственото си решение от края на миналата година за въвеждане на акцизен календар. Той предвиждаше плавно поскъпване на всички цигари от 2016 г., докато България достигне изискванията на ЕК през 2018 г. да има минимален акциз от 90 евро за 1000 къса цигари.

Сега страната ни става една от четирите в ЕС, които увеличават адвалорната ставка (която зависи от цената) на цигарите.

Поправката беше внесена по предложение на финансовия министър Владислав Горанов в последната вечер, преди правителството да одобри проектозакона за акцизите. Мотивите му бяха, че така най-евтините цигари няма да поскъпнат много.

Председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова призна, че депутатите наистина не държат на думата си и изглеждат несериозно, но пък ако оставят досегашния календар, който трябваше да влезе в сила от началото на 2016 г., евтините цигари ще поскъпнат, което ще доведе до повече сива икономика и отлив на акцизни приходи. „Поправката е мислена само от гледна точка на потребителите, а не на производителите на цигари“, обясни пред комисията Стоянова, вероятно в отговор на логиката, че поправките се правят специално за местните производители „Булгартабак“ и „КТ Интернешънъл“ („Кингс табако“), чиито продукти са лидери в ниския ценови сегмент.

„Това, което казахте, като мотив за промяна на данъчния календар не отговаря на истината. И при предишния календар, и сега поскъпването е идентично заради изискването на Европейската комисия за достигане на минималния акциз“, коментира пред комисията Михаил Михайлов от Imperial Tobacco – България, който се опита да попита защо по-скъпите цигари се натоварват за сметка на по-евтините. Чуждестранните цигарени компании продължават да са на мнение, че промяната на акцизните ставки е в полза само на местните производители и представлява удар срещу техните продукти.

„Смятаме, че приетите ставки отразяват тенденция, обратна на тенденцията в ЕС, която е за постепенно намаляване на адвалорния компонент. Отново изразяваме разочарованието си от приетите нива и от признанието на депутатите, че не си държат на думата и отменят приетия миналата година акцизен календар без практически обосновани аргументи. С непредвидима бизнес среда няма как да се привличат чужди инвеститори в България“, коментира Вержиния Джевелекова, мениджър „Корпоративни отношения“ на Philip Morris – България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *