Депутатите получиха доклада за КТБ за 25 милиона, но все едно, че го няма…

Владислав Горанов изпрати в деловодството на Народното събрание изготвения от AlixPartners Services UK LLP доклад за проследяване на активите на КТБ.

Това стана, след като в края на вчерашния работен ден беше получен отговор от компанията до синдиците по искането докладът да бъде оповестен, съобщиха от пресцентъра на Министерство на финансите.

Всички народни представители вече могат да се запознаят с доклада за КТБ, нобез да разгласяват информацияот него.За оповестяването на доклада твърдо настояваха депутатите от РБ Мартин Димитров и Петър Славов. Те дори бяхазавели дело срещу синдицитеза укриване на информация. Оказа се обаче че клауза в договора с AlixPartners („Аликс Партнърс“) включва конфиденциалност.

В полученото от AlixPartners писмо се изразява категорично становището, чев интерес на опазване на масата на несъстоятелносттана КТБ АД (н)трябва да се спазят клаузите за конфиденциалностна доклада.

С оглед на удовлетворяване на обществения интерес към истината за банкрута на КТБ, от компаниятадопускат компромискато изразяват съгласие докладът да се предостави само в регистратурата за класифицирана информация на Народното събрание за запознаване от народните представители при условие, че няма да бъде копиран и/или разпространяван.

От AlixPartners се обосновават с аргумента, че в доклада се съдържачувствителна финансова и търговска информация, като оповестяването му рискува да увреди процеса на събиране на активите на банката.

Авторите на доклада са категорични, че документът следва да се смята за автентичен единствено в неговияоригинален вариант на английски езики не поемат отговорност по съдържанието за преводи на български език.

Народните представителинямат правода изнасят доклада от секретното деловодство, да копират иразпространяват информацияот документа. В секретното деловодство се записва кой и кога го е чел.

Според правилника за прилагане на Закона за защита на класифицираната информация на лица, които имат достъп до такава информация, им е забранено да я разгласяват, да я предават по свързочни или комуникационни средства без съответните мерки за защита, както и да я записват на нерегистрирани предварително на отчет носители.

Чакат нимежду 3 и 15 г. затвор, ако разгласим информация от доклада, каза по bTV депутатът от РБ Петър Славов.

Ето коментара на финансовия експертЕмил Хърсевпред БНР:
„Нека да си представим, че в него (доклада) се съдържаха всички онези неща, които българското общество иска да научи. Тогава, би следвало да си представим как биха се държали участниците в тази драма, които вече познават доклада, например финансовият министър.Ако имаше такива данни, той отдавна щеше да е съобщил на българската общественост, че е намерен чудодейният лек за решение на казуса, наречен КТБ.Същото щяха да направят и всички, до които е адресиран – щяха да покажат своя оптимизъм по някакъв начин. Фактът, че не виждаме никакъв оптимизъм да се е появил у тези лица, откакто са получили доклада, показва, че такъв няма да се появи и когато този доклад стане публично известен, някога.“

Международната компания AlixPartners беше наета през юни 2015 г. от синдиците на „Корпоративна търговска банка” АД (н), срищу солидната сума от 25 млн. долара за дапроведе разследване и проследи активи на банката,с които тя се е разпоредила в нарушение на закона, на добрите банкови практики и да препоръча действия за възстановяването им. Докладът беше предоставен на синдиците на банката на 23 септември 2015 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *