Депутатите ще обсъдят на първо четене Бюджет 2013

Акценти в бюджета са запазването на финансовата стабилност, насърчаване на икономическия растеж и защита на най-уязвимите слоеве от населението.
За 2013 г. е планиран дефицит от 1,3% от прогнозния Брутен вътрешен продукт. Предвижда се максималният размер на държавния дълг към края на годината да не надвишава 14,6 млрд. лв. или 17,8% от БВП. В проектобюджета за догодина е предвидено да се увеличи минималната работна заплата от 290 на 310 лв., а от 1 април следващата година размерът на пенсиите да се увеличи средно с 9,3%. Въпреки че се запазват ниските данъци, се въвежда 10-процентов данък върху лихвите по депозитите, който предизвика сериозни дебати през изминалите седмици.
Синдикати и редица икономисти, експерти и опозиция казаха, че Бюджет 2013 ще задълбочи бедността, че парите за образование и наука са орязани и че бюджетът поставя много повече въпроси отколкото дава отговори. Според финансовия министър Симеон Дянков обаче бюджетът за догодина е по-свободен в сравнение с предишните бюджети и постига финансова стабилност.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *