Десетки измамени с вили-фантоми по празниците

В Комисията за защита на потребителите (КЗП) са постъпили жалби от граждани срещу лица, които са предлагали вили-фантоми за посрещане на Новогодишните празници, съобщиха от комисията.
Част от тези обяви за почивки касаят несъществуваща къща – вила „Ана” в село Чифлик, Троянско, и са публикувани на сайтовете bezplatno.net и topobiavi.com.
КЗП започна проверка по случая, като междувременно уведомява потребителите да бъдат бдителни, когато правят резервации чрез интернет-сайтове, тъй като рисковете са големи. Това особено важи за случаите, в които не се ползват услугите на регистрирани туроператори.
Дали един туроператор работи легитимно може да се провери в публичния регистър, публикуван на сайта на бившата Държавна агенция по туризъм. Оттам хората могат да се информират и за това дали предлаганият туристически обект е категоризиран. От КЗП съветват потребителите преди да направят резервация да позвънят и на обявените телефони, за да влязат във връзка с представител на фирмата, от който да получат максималната информация за офертата.
До момента КЗП е осъществила връзка със собственика и администратора на сайта bezplatno.net – ICEPIQUE, който е предоставил информация, че лицето, публикувало обявата за вила „Ана”, е пуснало на неговия сайт още две обяви. Той е предал на експертите на КЗП IP-адресите, от които са публикувани обявите. При проверката на тези адреси се установи, че единият от тях е предоставен от Spectrum Net на „Кибер Спейс” ООД – „Интер клуб TOXX”, а другият – от Campus – Net за ползване от частно лице.
Допълнителна информация, с която КЗП разполага към момента, е че от единия от двата IP-адреса има публикувани и в други сайтове обяви за настаняване в къща „Маунтин” в град Априлци, кв. „Острец” (в полите на връх Ботев). Под тези обяви, публикувани в сайта, има написани коментари от потребители, които са направили резервация за въпросната къща и, пристигайки на място, са установили, че такава не съществуват.
Все още не е ясно колко са измамените хора, но най-вероятно са десетки.
Междувременно бяха оповестени данни, според които едва 1% от българите са избрали почивка в чужбина, почти всички са предпочели българските курорти.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *