Десетте гафа на Берлускони

Вчера италианският премиер Силвио Берлускони предпочете да не се „отлепи“ от мобилния си телефон, вместо да участва в Страсбург в церемонията по отбелязването на 60-ата годишнина от създаването на НАТО.
Въпреки че по-късно Берлускони оправда постъпката си с това, че е имал мисия, възложена му от генералния секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер да разговаря по телефона с турския премиер Раджеп Тайип Ердоган за кандидатурата на Андерс Фог Расмусен за бъдещ лидер на алианса, медиите побързаха да изтълкуват действията му в Страсбург като поредния гаф на италианския министър-председател.
Британският в. „Дейли телеграф“ припомня по този повод, че в други 9 ситуации Берлускони отново е допуснал подобни грешки.
Първият от тези примери е горещ – от приема при британската кралица Елизабет Втора в Бъкингамския дворец на 1 април, където Берлускони се отличи с шумното си държание и се провикна към Обама. Миналата седмица, както и през ноември миналата година, Берлускони пък се възхити на загара на Барак Обама, което възмути италианската опозиция и му навлече критики, че е расист. През януари 2009 г.
Берлускони обяви намерението си да разположи допълнителни 30 000 военни из италианските градове, за да ги направи по-безопасни.
Тогава той каза, че никога няма да се намерят достатъчно войници, които да предпазят много красиви италиански момичета от изнасилвания. През януари 2007 г. Берлускони се възхити открито на красотата на Мара Карфаня, бивша шоугърла и модел от мъжките списания.
На прием той каза на Карфаня, че веднага би се оженил за нея, дори и ако двамата се намираха на самотен остров, но че за съжаление вече е женен за друга. Коментарът накара съпругата на Берлускони Вероника Ларио да напише открито писмо, публикувано в италианския в. „Република“, в което поиска Берлускони да й се извини публично.
Той се подчини. Оттогава обаче той рядко се появява на срещи на върха, придружаван от половинката си. През 2008 г. Карфаня пък стана министър на равните възможности в новото правителство на Берлускони.
На 6 юли 2003 г. Берлускони предизвика истински политически скандал, точно в началото на италианското председателство на ЕС. Тогава германският депутат в Европейския парламент Мартин Шулц го разкритикува за връзки с мафията.
В отговор Берлускони го сравни с надзирател в концентрационен лагер на нацистите и каза, че е трябвало да го предложи за тази роля в снимащ се по онова време италиански филм за нацистките лагери.
През юли 2007 г. Берлускони обиди Китай, когато на митинг каза, че в Китай по времето на Мао комунистите не са яли деца, но са ги варели, а после са правили от тях тор за почвите си.
Берлускони изтръгна и седалището на Европейската агенция за безопасност на храните от ръцете на кандидатстващата за него Финландия, като каза, че Парма е синоним на добрата кухня, докато финландците дори не знаят какво е шунка. Агенцията днес е със седалище именно в Парма.
По време на визита в Ню Йорк Берлускони посъветва местни инвеститори да се преместят в Италия, защото италианските секретарки били по-хубави от американските си колежки.
В реч в нюйоркската фондова борса Берлускони каза също, че Италия е много подходяща страна за инвестиции, защото в нея има много по-малко комунисти и онези от тях, които продължават да са в страната, категорично отричат да са комунисти. По време на обща снимка на лидерите на ЕС през 2002 г.
Берлускони вдигна два пръста над главата на испанския външен министър, за да изглежда сякаш, че носи рога. После той каза, че се е пошегувал в опит да стане смешен и забавен за намиращи се в близост деца от бой скаутски отряд.
В коментар по повод гафовете на Берлускони на различни срещи на върха италианският в. „Кориере дела сера“ отбелязва, че това е доста добре заучено поведение от страна на италианския премиер.
Така, държейки се като обикновен човек, той не скъсва с обикновените италианци и изглежда добронамерен и радушен, сякаш е „най-големият приятел сред всичките приятели“.
Всекидневникът дори определя поведението и жестовете на премиера, като добре премислено държание на някоя поп звезда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *