Десетте приоритета на правителството /и на Симеон Дянков/ за 2010 г.

На публична лекция „България след кризата” министърът на финансите Симеон Дянков очерта десетте най-важни задачи, които правителството /и лично Симеон Дянков/ си е поставило през 2010 г. Той обясни, че определена хронология за изпълнението им няма.

Сред основните приоритети е и либерализацията на капиталовия пазар. Повече за това можете да прочетете тук. Ето кои са останалите девет най-важни за кабинета приоритети.
Европейските фондове
Необходимо е еврофондовете да тръгнат както трябва. „Борихме се доста в последните месеци да размразим фондове и да тръгнат някои програми, например JEREMIE”, каза Симеон Дянков.
Той акцентира върху предстоящите оценки за съответствие. Досега България не е получила нито едно положително становище от Европейската комисия, затова финансовият министър изрази надежда в края на януари вече да имаме първите позитивни отговори от Брюксел.
Освен това, необходимо е размразените фондове възможно най-бързо да стигнат до бенефициентите. През януари ще бъдат изплатени около 500 милиона лева, допълни министърът.
Излизане от икономическата криза
„Това е една много обширна тема, по която много се изговори”, започна министър Дянков представянето на може би най-важния за управляващите приоритет. И понеже „излизане от кризата” е широко понятие, то той се спря главно върху задлъжнялостта на държавата към бизнеса. Държавата ще се разплати с фирмите и общините, така че те да могат да разполагат с финансовия ресурс, който по план вече трябваше да е по сметките им, обясни Дянков.
По думите на финансовия министър, бизнесът буквално е кредитирал държавата, тъй като не са осъществени плащания по договори от 2009, 2008 и дори 2007 г. Специалната комисия, която оценяваше договорите на държавата с фирми, вече е готова с изчисления точен държавен дълг към компании и общини. Дянков не каза цифрата, а я остави за началото на следващата седмица. Той, обаче, уточни, че тя не е толкова висока, колкото се говори в публичното пространство.
Целта е през първите три месеца от 2010 г. да започнат ударни разплащания. Такива стартираха още през декември, но главно със строителния сектор.
Друг акцент от втория приоритет е възстановяването на дължимия на бизнеса Данък добавена стойност /ДДС/. Дянков обасни, че ДДС не е възстановян равномерно, като пик на задържане на средства е имало през май, юни и юли 2009 г. Според него, предишното правителство е задържало средствата заради изборите. Финансовият министър обясни, че от януари ще започне масовото възстановяване на дължимия ДДС. Целта е дължимата от държавата сума да се сведе до минимални размери до края на третото тримесечие на годината. Той даде пример, че към юли държавата е дължала около 650 млн. лв. ДДС, а през декември задължението се е стопило до 44 млн. лв.
Реформа на държавната администрация
„В България има повече бюрократи на глава от населението отколкото в други европейски страни, а най-много са те например в земеделието и отбраната”, каза на лекцията министър Дянков.
Той определи заплащането в системата на държавната администрация като един от водещите проблеми. По думите му, системата на заплащане на чиновниците е непрозрачна и ниските заплати в много от случаите са измамни заради съществуващите допълнителни стимули.
Симеон Дянков обясни, че действително има служители които взимат ниски възнаграждения – по 300, 400, 500 лв. Много от чиновниците, обаче, освен че получават бонуси за „добра работа”, взимат двойно за работа по еврофондове. Така се оказало, че през юни 2009 г. 98 души в Министерството на финансите са получили по-високи заплати от министъра /тогава – Пламен Орешарски/. Ако се вземат предвид бонусите заради работата по европроекти, по-добре платените от министъра през юни стават няколкостотин.
Премиерът пък получава заплата от 3 567 лв. Ако тя се сравни с реално получените от чиновниците само в София възнаграждения, то той остава далеч назад в списъка на най-добре платените в системата на държавната администрация.
„Справедливо е парите да се обвържат с отговорността и това ще се случи”, заключи министър Дянков. Освен това, трябва да се привличат млади и качествени хора, като се гарантира тяхното бързо развитие при показани високи умения.
Влизане в ERM II
Чакалнята за еврозоната е най-важната външнополитическа цел за целия мандат, каза Симеон Дянков.
Висшето образование
„Имам няколко теории кого точно обслужва висшето образование в България, но няма да ги споделям сега. Със сигурност, обаче, това не са студентите”, категоричен бе Симеон Дянков.
Той допълни, че фокусът на политиката ще се измести върху обучаващите се. Ще бъдат въведени обективни критерии за оценка на висшите учебни заведения, според които да бъде съобразено финансирането. Освен това, добре ще бъде парите да следват студента. Колкото по-качествено обучение пък – толкова повече пари. Както е на Запад.
Според финансовият министър, оценката на резултатите от работата в университетите е трудна, но не и непостижима. Той даде пример със САЩ, където висшите учебни заведения са класирани доста успешно според своите силни страни.
Държавната собственост
Дянков обясни, че когато е поискал данни за изплатените от държавните дружества дивиденти, оказало се, че такива … няма. Много държавни дружества са си спестили плащанията към хазната, просто защото парите не са им били поискани. Подобни проблеми има и при концесиите, приватизацията и т. н.
Идеята на правителството е активите на 120-те предприятия, в които държавата има мажоритарен дял, и 260-те, в които има миноритарно участие, да бъдат обединени в една агенция, за по-добър контрол. Така в хазната редовно ще постъпват дължимите дивиденти.
Здравната реформа
„В българското здравеопазване реформа не е правена от близо 15 години”, каза Симеон Дянков. Той допълни, че работата по промените в сектора кипи от първия месец, откакто правителството пое властта. Той изрази надежда да има добри резултати скоро.
Доц. Минчо Христов, преподавател по политология и бивш депутат, предложи правителството да прегърне идеята да се прекрати субсидирането на политическите партии и парите да се дадат на спешната помощ, например. Той каза, че още като народен представител е предложил да се разгледа премахването на държавното финансиране за политическите формации, но то е било подкрепено от 4-ма други депутати. В отговор Симеон Дянков каза, че ще се въздържи от коментар, защото може да му дърпат ушите, но призна, че в момента старите партии наистина са привилигировани във финансово отношение и нови партии трудно биха могли да се внедрят.
Приходните агенции
Големите административни реформи в митниците и Националната агенция за приходите /НАП/ вече са приключили. Единствено в Агенция „Митници” текат някои конкурси за ръководни кадри, но те вероятно ще приключат до месец, обясни Дянков.
Според него, вече е постигната оптималната структура на двете агенции, както е осигурен и нужният персонал за ефективната им работа в следващите няколко години.
Министър Дянков каза, че всички правителства досега са планирали реформи в митниците и НАП, но така и никакви промени не са направени. Той заключи, че двете институции вече „не са придатък нито на политически сили, нито на мафиотски групи”.
Екология
Тази задача Симеон Дянков нарече „Зелена България”, като тя трябва да донесе позитивен имидж на страната, освен Стоичков и киселото мляко. От финансова гледна точка „зеленото” се състои в изграждането на екологично производство, строителството на енергийно ефективни сгради, санирането на старите сгради, финансиране на квоти за вредни емисии и т. н. „Имаме прекрасен министър – Нона Караджова, един от най-добрите реформатори в правителството”, завърши с представянето на приоритетите Дянков.
Той заключи, че огромна част то работата на правителството досега е била „оправяне на бакии”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *