Десет заповеди за туристите през лятото

„Не пий преди да караш“, „не лети с опасни авиокомпании“ и „не забравяй да звъннеш на 112, ако има спешен случай“. Това са някои от 10-те заповеди, предназначени за туристите, които Европейската комисия публикува днес, предаде ДПА.

Списъкът би трябвало „да помогне на пътуващите европейските граждани и на жителите от други страни, посещаващи Европа, да прекарат по-добре ваканцията си“, заяви пред медиите еврокомисарят по транспорта Антонио Таяни.
Първа сред 10-те заповеди е свързана с телефон 112 – общоевропейският телефонен номер за помощ при спешни случаи. На второ място е заповедта да не се пие или приемат наркотични вещества преди шофиране. Според данни на комисията годишно по пътищата на ЕС умират 10 000 души при инциденти, свързани с консумацията на алкохол, отбелязва БТА.
Списъкът се концентрира ивърху правата на туристите в ЕС, подчертавайки, че пътуващите могат да поискат обезщетения, ако има закъснение на полетите, ако не са допуснати в самолета или ако багажа им е загубен.
Пътниците трябва да проверят и дали окончателната цена на билетите и пратките е ясно обозначена, се посочва в пубикувания списък. Последното е акцент в борбата на ЕК за подобряване на имиджа й сред гражданите на Европейския съюз, упражнявайки строг контрол върху злоупотреби на компаниите. Точен пример за това е заблуждаващото посочване на цените на билетите и скритите такси на авиокомпаниите, отбелязва ДПА.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *