Десет на сто от мебелните фирми са фалирали за година и половина

Поръчките за мебелно обзавеждане на вътрешния пазар са намалели наполовина спрямо 2009 година и продължават да падат. Между 500 и 1000 са мебелните производители у нас, които реално имат поръчки и извършват дейност.
„Трябва да се гледа дългосрочно в нашия бранш, а това са общи усилия, общ маркетинг на компаниите и други пазари“, коментира Христова и посочи, че по този повод е създаден Българският мебелен клъстър. Той обединява идеите, работата и бизнеса на 22 мебелни компании, с цел да печелят заедно, обясни Христова.
Според нея компаниите не трябва да се ограничават само с пазара в страната, защото „в България и цяла Европа има 500 милиона потребители“.
За сметка на проблемите на вътрешния пазар, от бранша коментираха, че отчитат 12% ръст на износа за първото шестмесечие на 2011 година. Износът е по-висок от вноса, което е знак, че доверието на другите страни се насочва към нас. Мебелните компании изнасят основно за Германия, Франция, Англия и др. 70% от износа на български мебели е предназначен за Германия и 20% за Франция.
„В момента интерес за Европа представляват екомебелите“, посочи Анелия Касабова, заместник-председател на Българския мебелен клъстър. В чужбина проявяват все повече интерес към еко материалите, защото не вредят на околната среда и лесно се рециклират. „Афинитетът към екоматериалите прави страната ни конкурентна на другите пазари, защото у нас има и сертифицирани гори, което е изискване на Европейския съюз“, допълни Геновева Христова.
Мебелният клъстър има покана за участие в конкурс за обзавеждането на 6000 стаи в Олимпийското селище в Сочи. В момента страната ни се състезава с Полша, Русия, Турция и Китай и до края на годината се очаква да стане ясно кой ще спечели поръчката.
„Фактът, че ни канят да участваме, означава, че можем да се справим с качеството и цената, за която претендират чуждите клиенти“, похвали се Христова.
Във връзка с отварянето на гиганта в мебелния сектор IKEA, Геновева Христова заяви, че веригата е трябвало да се появи на българския пазар и да провокира нашите производители.
IKEA е марка за масовия потребител, която има за цел да завземе 10% от пазарния дял в България. „Това безпорно ще преструктурира цените и пазара, но не е заплаха за българските производители“, коментира още Христова.
От бранша недоумяват само защо IKEA идва у нас с толкова високи цени, след като навсякъде другаде цените на веригата са по-ниски.
„Щом тази марка влиза в България, това е признание за страната ни и крайният потребител ще остане доволен“, обобщи все пак Христова и добави, че идването на IKEA у нас не трябва да се приема панически.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *