Детомаси: Цената на петрола е плод на спекулация

Канадски професор твърди, че рекордната цена на петрола от цената на петрола от 100 долара за барел е спекулативна и е въпрос на време отново да падне.

“Цената на петрола в момента е плод на спекулации”, твърди професор Дейвид Детомаси от бизнес колежа в Киндстън, Онтарио. Според него моментната цена от $100 за барел скоро ще падне.

Професор Детомаси смята, че рекордната цена на петрола е получена вследствие на моментното голямо потребление заради нуждата от петрол през зимата. Също така влияние са оказали политическото положение в членките на ОПЕК Иран и Венецуела, които са едни от най-големите износители на петрол, както и на намаленият добив от някои находища в САЩ. За високата цена спомага и отказът на президента на САЩ Джордж Буш да увеличи добива и да посегне върху стратегическите резерви на страната.

Канадският професор също така твърди, че разликата в цената от около $95 за барел, както беше през последните няколко месеца и $100 за барел не е чак толкова голяма. Границата от $100, която се достига за първи път в историята обаче е психологическа и повод също така за медийни спекулации.

Според Детомаси реалната цена на петрола при сегашните нива на добив и потребление е $70-80, но потребителите трябва да са подготвени за постоянната тенденция за увеличаване на цените на петролните продукти, която няма да спре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *