Дефицитът на кадри – главен проблем за бизнеса

Бизнесът все по-малко се оплаква от бюрократизма. Сега той е изправен пред друг голям проблем – дефицитът на кадри.
От 2003 г. консултантската компания „Grant Thornton“ ежегодно моли представителите на средния и едър бизнес от трийсетина страни да споделят, какво най-много им пречи да се развиват: бюрократизъм, недостатъчните поръчки, служителите, липсата на оборотни средства, дългосрочното финансиране или високата цена на заемите.
През всички тези години бюрократизмът оглавяваше рейтинга на международните проблеми на бизнеса. През 2008 г. за пръв път от шестте години откакто се провежда анкетата той отстъпи на второ място. На първо излезе липсата на квалифицирани кадри. Този проблем е посочен от 37% от запитаните, а от бюрокрацията са се оплакали – 31%, пише в. „Ведомости“.
Най-голям дефицит на кадри изпитва Тайланд (68%). Броят на посочилите този проблем там се е удвоил в сравнение с миналата година. В Русия през последните шест години най-много се оплакваха от бюрократизма в сравнение с всички анкетирани страни.
Например, през 2007 г. в целия свят бюрократите бяха проблем за 37% от запитаните, а в Русия – за 59%. Второ и трето място в рейтинга с бедите за руския бизнес традиционно заемаха проблемите с финансирането. В момента тези проблеми са отстъпили пред недостига на квалифицирани кадри: през 2008 г. от бюрократите са се оплакали 38% от анкетираните руски бизнесмени, а от дефицита на кадри – 52%.
От 2007 г. липсата на кадри е най-споменаваният проблем, потвърждава Сергей Цухло от Института за икономика на преходния период. От 1996 г. всяко тримесечие той анкетира около 800 руски компании за препятствията в бизнеса им.
За пръв път с дефицит на кадри промишлеността се сблъсква през 2000 г., заявява Цухло. Преди това по-често се говореше за изобилие на кадри. През последните четири тримесечия предприятията, изпитващи липса на кадри, са с 14-21 процентни пункта повече, отколкото тези, които не изпитват. При 36-38% от предприятията дефицитът на кадри сдържа растежа на производството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *