Дефицитът на САЩ се е свил с 35% към края на август

Бюджетният дефицит на САЩ за първите 11 месеца на фискалната година се е понижил с 35 на сто до 750 млрд. долара, сочат данните на американското финансово министерство, цитирани от MarketWatch.

През август статистиката отчита, че дупката в хазната е била 148 млрд. долара.

За сравнение, за първите 11 месеца от предходната фискална година дефицитът на САЩ беше 1,16 трлн. долара. Така ще се реализират очакванията, че 2013 г. ще е първата от началото на кризата, в която дефицитът на страната е под 1 трлн. долара.

Понижението се дължи на по-силните постъпления в хазната, както и на автоматичните съкращения на разходите. През август се отчита ръст на приходите от данъците върху доходите и корпоративните данъци спрямо предходната година заради по-високите ставки.

Общият размер на постъпленията от октомври 2012 г., когато започна тази фискална година, до края на август възлиза на 2,5 трлн. долара, което е с 13 на сто повече на годишна база.

Същевременно разходите до момента са се понижили с 4 на сто на годишна база.

През юли администрацията на американския президент Барак Обама прогнозира, че бюджетният дефицит за тази фискална година ще се свие до 759 млрд. долара, което е 4,7% от брутния вътрешен продукт на САЩ.

Бюджетната служба на Конгреса обаче е по-оптимистично настроена и очаква дупката в хазната да намалее до 642 млрд. долара.

Републиканците междувременно не се отказват от искането за допълнително намаляване на разходите, за да подкрепят увеличаване на тавана на американския дълг. Друг вариант, за да направят отстъпки, е забавяне на новото здравно законодателство, подготвяно от Обама.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *