Дефицитът удари $5 млрд.

Дефицитът във външната търговия на страната за 2005 г. прескочи $5 млрд., обявиха от Националния статистически институт. За година износът е нараснал с 18,4% до 18,5 млрд. лв. Но вносът е с 55% по-голям от износа. Заедно с транспортните разходи и застраховките вносът е на стойност 28,7 млрд. лв., което е ръст от 26,4%. Големият дефицит във външната търговия е основният проблем в преговорите с МВФ. Заради него фондът настоява да се ограничи ръстът на кредитите, а бюджетът да има огромен излишък.

Най-голям дял в ръста на вноса имат горивата, сочат данните на НСИ. Вносът им се е увеличил с 52,1%, а делът им е 20% от общия импорт на стоки. На второ място е ръстът на вноса на транспортно оборудване – с 37%. След това се нареждат инвестиционните стоки с 26,3%. Вносът на потребителски стоки нараства само с 8,9%, а делът им дори малко намалява до 11%.

Най-много стоки влизат у нас от Русия, Германия и Италия. Заради поскъпването на горивата вносът от Русия се увеличава с над 50%. Най-много изнасяме за Италия, Турция, Германия и Гърция.

Около 44% от стойността на експорта са продукти, преработени у нас. Износът за САЩ е намалял с 20%, а вносът оттам нараства с 48%. Стокообменът с Китай се активизира значително, като износът нараства с 92,3%, а вносът с 50,5%.

За година почти 3 пъти се е увеличил износът на плавателни съдове и вагони. Износът на нефтопродукти се е увеличил с 56,4%, а на електроенергия с 35%.

Продаваме в чужбина с 85,6% повече маслодайни семена и плодове и с 30,8% повече зърнени култури.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *