Дефицитът: 4.8% на касова основа, 3.8% за пред ЕС

Дефицитът в Бюджет 2010 г. ще бъде 4.8% на касова основа, съобщи министърът на финансите Симеон Дянков. Той представи актуализацията на Бюджет 2010 пред депутатите от бюджетната и от икономическата комисия.

На начислена база, обаче, дефицитът е с един процент по-малко – 3.8%. Това е цифрата, която ще бъде представена на Европейския съюз, тъй като европейската методология работи с данните на начислена основа.
Ето как финансовият министър Симеон Дянков обобщи целите пред актуализирания бюджет:
Първо, в предложената ревизия на бюджета се запазва нивото на преките и косвени данъци. Второ, с 800 млн. лв. повишаваме разходите за социални помощи и подкрепа на икономиката за сметка на намалена държавна администрация и нейната издръжка. Трето, в резултат на промените, които предлагаме днес, очакваме в края на годината икономиката да отбележи растеж от 1 процент, а дефицитът да бъде до 4.8 процента на касова основа и 3.8 процента на начислена основа. Това са трите основни стълба, към които ще адаптираме фискалната рамка към кризата.
Увеличаването на външния дълг няма да необходима мярка през 2010 г., заяви още финансовият министър в дискусията за актуализацията на Бюджет 2010 г.
Вицепремиерът обясни пред депутатите, че записването на увеличаване на лимита на външния дълг от 1.2 млрд. лв. на 2 млрд. лв. е „застраховка”, която е необходима на страната ни заради проблемите, които са обхванали европейските страни.
Според Дянков, България е втората страна в Европейския съюз с най-малък външен дълг, а когато кабинетът Борисов е встъпил в длъжност страната ни е била на трето място. По време на новото управление сме „задминали” Люксембург в класацията. Най-малкият външен дълг е на Естония, която от догодина ще се присъедини към еврозоната.
От миналата седмица досега четири държави емитираха дълг, включително и големи държави, заяви Дянков. По думите му, ако тройната коалиция си беше платила кугърите, нямаше да се стигне до тази ситуация.
Министърът на финансите съобщи, че е предвидено намаляване на фискалния резерв от 6.3 млрд. лв. до 4.5 млрд. лв. и увеличаване на лимита на външния дълг от 1.2 млрд. лв. на 2 млрд. лв.
Управителят на Националния осигурителен институт /НОИ/ Христина Митрева съобщи, че въпреки промените в бюджета, се очаква в края на годината да има неизпълнение от 50 млн. лева.
От Сметната палата пък декларираха, че намалените субсидии за ведомството няма да попречат на одитната му дейност.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *