Дефлацията се задържа вече 14 месеца

Дефлацията се запазва както на годишна база, така и на месечна, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Средно цените на дребно в България през септември са паднали с 0.2% спрямо предходния месец и с 0.8% при сравнение с година по-рано. Индексът на потребителските цени (ИПЦ) намалява за 14-и пореден месец. Толкова дълъг период статистиката не е отчитала никога. Тази тенденция започна в средата на 2013 г., малко след като държавата понижи цената на електроенергията на регулирания пазар с около 4%. Последваха още няколко понижения, като общото поевтиняване на тока се оценява на около 20%.

Статистиката на НСИ от последните няколко месеца доказва обаче, че електроенергията не е единствената причина за продължителния период на дефлация в страната. Анализ на данните показва, че този ефект е почти преодолян, но въпреки това дефлацията остава, а дори и леко се задълбочава. През август отрицателната инфлация беше 0.6% на годишна база. Разбира се административното регулиране на цените не се прилага само при електроенергията. Такива има при топлоенергията, при газта, здравеопазването, транспорта (общинското определяне на цените при градския транспорт) и далекосъобщенията (въвеждането на различни европейски директиви).

Слабо потребление и „привнесена“ дефлация

Други фактори са слабото вътрешно потребление и така наречената привнесена дефлация. Данните на НСИ за брутния вътрешен продукт (БВП) показват, че от началото на 2014 г. крайното потребление в България леко се е увеличило, след като през цялата миналата година намаляваше. Ръстът през второто тримесечие обаче е едва 0.7% спрямо миналата година и почти нулев спрямо първото тримесечие. Друга статистика на НСИ показва, че средният разход на човек от домакинство за периода април – юни намалява с 4.4% спрямо година по-рано. Също така се вижда, че домакинствата опитват да свиват разходите където е възможно.

Друг елемент от дефлационния процес в България са падащите цени на хранителните суровини и горивата в световен мащаб. Петролът сорт „Брент“ вече се търгува под 90 долара за барел, което е нивото отпреди 4 години. Статистиката на Организация по прехрана и земеделие към ООН (FAO) показва, че цените на хранителните суровини падат през последните шест месеца. Индексът FAO Food Price е вече под нивото от 200 пункта, което е най-ниското от 2010 г. насам.

Има ли проблем

На този етап дефлацията в България не изглежда да е проблем за икономиката. Данните на НСИ за септември показват, че по-голямата част от групите стоки и услуги без държавна регулация поскъпват. Такива са храни, напитки, тютюневи изделия и алкохол, мебели, битова техника, компютри и др. Дефлацията става вредна за икономиката, когато е следствие от устойчива тенденция на свиване на потреблението. Това би довело до свиване на производството и печалбите, което пък би довело до намаляване на заплатите и по-нататъшно потискане на потреблението. Този процес се нарича от някои икономисти дефлационна спирала.

Дефлацията обаче се оказа проблем за бюджета през тази година, тъй като държавата събира по-малко приходи от ДДС. В актуализацията е записано, че номиналната стойност на БВП ще падне под 80 млрд. лв. през 2014 г., или с около 2.4 млрд. лв. под планираното. Въпреки това НСИ отчете реален ръст на БВП от 1.6% през второто тримесечие. Причината за разминаването се крие в дефлатора, който статистическият институт използва при изчисляването на икономическия ръст.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *