Дефлацията у нас не е страшна, успокоява експерт

Дефлацията в България е резултат от външни фактори и вътрешни административни решения. Затова няма опасност от дефлационна спирала и ограничаване на потреблението, твърдят експерти от Института за пазарна икономика, цитирани от БНР.

Напротив, дефлационните процеси, според тях, в момента стимулират икономиката и потреблението.

Според икономистите дефлацията у нас се дължи на регулираните цени на тока и неколкократното им административно намаляване, както и на срива на международната цена на петрола. Иначе, статистиката отчита ръст на потреблението на домакинствата през цялата минала година, казва Десислава Николова:

Това, което трябва да се има предвид, е, че ние не трябва да се борим срещу тази дефлация, защото тя е добра за потребителите. Най-вероятно тя е една от причините за това потреблението да нараства през миналата година, защото, когато спадат цените, те освобождават реален доход за потребителите и могат да потребяват повече от това, което потребяват в момента, или дори да си купуват нови стоки и услуги, които до момента не са потребявали. Това е много важно да се има предвид, че тя не е проблем.

Според експертите няма и опасност да се превърне в проблем поне в следващите месеци. Родните икономисти се позовават на международните прогнози на европейската комисия и на МВФ, с които разполагат към момента, че тази година в България отново ще има ръст на вътрешното търсене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *