Дефлация завладя и еврозоната

Потребителските цени в еврозоната са намалели с 0.2% на годишна база през декември.

Евростат отчита дефлация в икономиката на валутния съюз за първи път от октомври 2009 г. насам. Въпреки че данните са предварителни и могат да бъдат ревизирани, те са изключително тревожен сигнал за състоянието на европейските пазари.

До голяма степен дефлацията се дължи на срива на цените на петрола с 6.3% на годишна база и поевтиняването на храните с 1.0%. Основният индекс на инфлацията, от който тези две компоненти за извадени, остава без промяна и показва ръст на потребителските цени с 0.7%.

Данните на Евростат ще окажат силен натиск върху Европейската централна банка, която се очаква да обяви на заседанието си на 22 януари мащабна програма за количествени улеснения в подкрепа на възстановяването на икономиката на еврозоната.

„Ние сме в техническа подготовка за регулиране на размера, скоростта и структурата на нашите мерки в началото на 2015 г., ако това се налага, за да реагираме на твърде дългия период на ниска инфлация. Има единодушие в рамките на Управителния съвет за това“, заяви президентът на ЕЦБ Марио Драги на 1 януари.

Инфлацията в еврозоната е под 1% или нивото, което ЕЦБ сочи като критично за ценовата стабилност, от октомври 2013 година насам.

След публикуването на доклада на Евростат еврото рязко падна с 0.35%, до 1.1848 долара, като достигна най-ниското си ниво от 2006 г. насам, изтривайки ръста си от сутринта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *