Деформираните плодове и зеленчуци отново в продажба в ЕС от утре

Правилата на Европейския съюз (ЕС) относно размера и формата на много плодове и зеленчуци ще престанат да действат от утре, когато се отменят специфични търговски стандарти за 26 вида плодове и зеленчуци, съобщава Рапид.
По време на преговорите през 2007 г. относно реформата на общата организация на пазара на плодове и зеленчуци Европейската комисия (ЕК) пое ангажимента да намали ненужната бюрокрация чрез премахване на редица търговски стандарти за плодове и зеленчуци. Промяната утре означава, че тези стандарти ще бъдат отменени за 26 продукта: кайсии, артишок, аспержи, патладжани, авокадо, фасул, брюкселско зеле, моркови, карфиол, череши, тиквички, краставици, култивирани гъби, чесън, лешници с черупки, главесто зеле, праз, пъпеши, лук, грах, сливи, дръжкова целина, спанак, орехи с черупки, дини и цикория-витлуф.
Специфични търговски стандарти ще останат да действат за 10 продукта, на които се падат 75% от стойността на търговията в ЕС: ябълки, цитрусови плодове, киви, салати, праскови и нектарини, круши, ягоди, сладки пиперки, трапезно грозде и домати. Държавите-членки могат обаче да освободят и тях от действието на стандартите, ако продуктите се продават в магазините със съответен етикет. На практика това означава, че неотговаряща на стандарта ябълка може все пак да бъде предложена за продажба в магазин, стига да носи етикет „продукт, предназначен за преработка“.
„Първи юли отбелязва завръщането на нашите рафтове на кривата краставица и безформения морков. Потребителите ще бъдат в състояние да избират измежду възможно най-широк асортимент от продукти. Безсмислено е напълно годни продукти да се изхвърлят, само защото са „неправилни“ по размер и форма“, коментира Мариан Фишер Боул, комисар по земеделието и развитието на селските райони.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *