Деца на магистрати точат пари от Европа

И Барона в банда за фалшиви кредитни карти

Синовете на прокурорка и съдийка от Силистра са арестувани за изготвянето на фалшиви кредитни карти и източване на банкомати в страните от ЕС. Новината изправи на нокти магистратите в Силистра. Държавата бе в шок. Това е първата разбита престъпна групировка от списъка на Румен Петков. Преди дни от МВР обещаха, че до септември ще бъдат разбити четири големи престъпни банди, свързани с крупни финансови афери, трафик на хора и пари, както и с поръчкови убийства.

–––––––––––––––––––––––––––

Нов скандал разтресе съдебната система. Този път обаче причината са не критиките на Евросъюза или слабите закони. А новината, че деца на магистрати са точили пари от страните от ЕС. Те участвали в престъпна банда, специализирана в изготвянето на карти менте за банкомати. Вероятно бандитите са източили милиони от машините в Италия, Германия, Австрия, Франция. Разследващите проверяват дали магистратите са покровителствали бандата, довериха от полицията.

Главният секретар на МВР Илия Илиев (вдясно) и шефът на полицията Валентин Петров оповестиха операцията

ФОТО МВРСиновете на зам.-окръжната прокурорка на Силистра Даниела Неделчева – Явор, и на окръжната съдийка в града Галя Антонова – Христо, заедно с авери изготвяли фалшификатите от близо четири години. В бандата бил и Димитър Момчев. Той живее на съпружески начала с окръжната съдийка Анелия Великова. Къщите на магистратите са претърсени до основи при спецакция на полицията вчера. Заедно с магистратските родственици в изготвянето на ментетата участвал и известният пернишки бандит Боян Петракиев – Барона, съобщиха разследващи. Той е с богат криминален опит зад гърба си. Разследван е за грабежи, нанасяне на телесни повреди, бягство от затвора, изнасилване, кражба на кола, търговия с отпадъци на черни и цветни метали. Полицията е задържала 34-годишен пловдивчанин. При обиските в домовете на фалшифакаторите е открита цялата необходима техника за изготвянето на картите ментета – компютърни конфигурации, CD, видеокамери, кочани с американски чекове, печати от различни учреждения, бели пластики, готови неистински банкови карти, самолетни билети, разходни документи за банкови преводи и компютърни системи за запис.

Бандата била от 15 души. Полицията я наблюдава от септември, съобщи главният секретар на МВР гл. комисар Илия Илиев. Акцията се провежда съвместно със спецслужбите на Германия, Италия, Австрия, Франция. Разследващите ще пуснат съдебна поръчка до страните от ЕС, за да може да бъдат изчислени печалбите на бандитите. Фалшификаторите ще бъдат дадени и на комисията „Петканов“, за да бъде проверен и произходът на парите им, съобщиха от прокуратурата. Оттам допълниха, че срещу един от престъпниците е имало дело в Силистра, но поради отвод на местните магистрати делото е прехвърлено в Окръжния съд в София.

Таня Красимирова

Светлана Илиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *