Джейлан съди НЕК за 75 млн. евро

Джейлан груп иншаат санаи ятъръм ве туризъм – приемник на турския „Джейлан холдинг“ заведе дело в международния арбитражен съд в Женева срещу българската НЕК заради неизпълнение на договора за изграждане на каскада Горна Арда.

Стойността на нашия иск е 75 милиона евро, заяви високопоставен представител на компанията. От там уточниха, че е различно само името на холдинга. Собствеността в него не е променена.

Договорът между НЕК и „Джейлан“ за Горна Арда беше подписан по силата на междуправителствено споразумение от ноември 1998 година, сключено от кабинета на Иван Костов за износ на ток за изграждане на инфраструктура.

Въпреки нашата добронамереност българските партньори от НЕК не направиха нищо, за да изпълнят ангажимента си към нас, заяви още източникът.

Според „Джейлан“ НЕК неоснователно му е отказала да изпълни цялостния проект по изграждане на каскадата.

Със същия мотив през 2003 година турската електрокомпания ТЕДАШ прекрати договорения по споразунието внос на ток от България в размер на 4 милиарда киловатчаса годишно.

По този начин официална Анкара тогава подкрепи позицията на „Джейлан“. Срокът на споразумението изтича през 2008 година, от НЕК потвърдиха, че знаят за иска, но отказаха коментар.

Работата по трите язовира и трите ВЕЦ-а от Горна Арда беше спряна още през 1999 година – 2000 година във връзка с финансовите затруднения на Джейлан.

От холдинга заявиха, че вече нямат интерес към изпълнението на проекта, а искат единствено да получат финансови компенсации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *