„Джесика“ налива 33 млн. евро в 7 града

София ще използва 19,8 млн. евро от европейския фонд „Джесика“, за да финансира изграждането на фабрики в ромски квартали, паркинги на частни терени, саниране на панелки и атракциони.Освен това ще се реновират комплекси в цели квартали, обясни главният архитект на столицата Петър Диков, който участва в конференцията за фонда за устойчиви инвестиции в градските зони „Джесика“ (JESSICA), цитиран от „Mедиапул“ и БТА.

Началният капитал на фонда е 33 млн. евро (65 млн. лева). От тях 56 млн. лв. са от Оперативна програма „Регионално развитие“, а 9 млн. лв. са национално съфинансиране. С тези средства седем големи общини – София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе и Плевен – ще могат да финансират публично-частни проекти за спортни зали, паркинги, бизнес и индустриални зони и туристически атракции.

„Джесика“ ще се раздели на два под-фонда – за София с 19,8 млн. евро, и за останалите градове – с 13,2 млн. евро. Те ще се управляват от местни финансови институции, избрани с конкурс.
До края на октомври се очаква парламентът да ратифицира споразумението с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за създаване на холдингов фонд по „Джесика“, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев при откриване на конференцията.

Условията за отпускане на финансиране са проектът да генерира приходи, да е устойчив и да има смисъл за града и за държавата. Финансирането няма да е безвъзмездно, а под формата на банкова гаранция, ниско-лихвен кредит или дялово участие в проекта. Отпуснатите средства трябва да се възстановят най-късно до 31 декември 2015 г. След това отново ще бъдат инвестирани в проекти на общините.

Въпросът е да не стане така, че като се правят разчети да се допусне лихвата да е почти равна на тази на търговските банки, каза Диков.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова каза, че идеята е да се предоставят нисколихвени кредити, защото иначе се обезсмисля инструментът. Единственото условие е проектът да предвижда и подобряване на довеждащата инфраструктура. На този етап конкретен лихвен процент не са обсъжда.
„Всеки инвеститор, който иска да направи паркинг на негов терен, ние ще осигурим логистиката, за да може той да кандидатства за финансиране. Това няма да са публични паркинги, защото там инвеститорът се избира с търг. На частника ние му помагаме да получи финансиране, а ползата за общината е услугата“, обясни архитектът.
Проектите тепърва започват да се разработват от общината.Павлова каза, че очаква през юни догодина да бъдат публикувани критериите за кандидатстване по тях.

Диков съобщи още, че има развитие по една от идеите на общината обявена преди години – да се направят подземни паркинги под 4 столични училища. За тях вече има изработени подробни устройствени планове. Диков назова английската гимназия и 22-ро училище, но не можа да се сети кои са другите две училища. По думите му инициативата ще срещне както противници, така и привърженици.
„Знаете третия закон на Нютон – на всяко действие има равно по сила и обратно по посока противодействие. Е, българите са измислили – на всяко действие има обратно по посока и два пъти по-силно противодействие“, коментира Диков.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *