Джон Рич: Производството на електроенергия в България е суверенно право

Производството на електроенергия в рамките на територията на България е суверенно право и отговорност и ако международните стандарти са изпълнени, страната трябва да изпълни отговорностите си най-напред спрямо собствения си народ. Това заяви президентът на Световната ядрена асоциация Джон Рич пред bTV.

България е вече член на ЕС и като такава има своите отговорности към собствения си народ и към съседите си, една от тях е да отговаря на международните стандарти, които имат отношение към други страни.

Ако българските реактори отговарят на международните стандарти и са необходими за производство на екологично чиста енергия за страната и за Балканите, България има суверенно право да обясни на международната общност, че стандартите за безопасност са постигнати и блоковете отново да бъдат пуснати в експлоатация, посочи Рич.

Ако питате Брюксел за разрешение, оттам няма да ви дадат искания отговор. Затова българското правителството трябва да отвори отново процедурата за проверка за безопасността на реакторите.

Започнете наново този разговор, но при вашите условия, посъветва експертът. Той определи като много добра идеята затворените 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй“ да се дадат на лизинг на големи компании, които да лобират за повторното им отваряне.

Една международна фирма би могла да помогне на България да демонстрира, че се спазват най-строгите стандарти, посочи Джон Рич.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *