Джунглоподобно съществуване

Агресията се превърна в основна характеристика на всекидневието ни, пише в коментара си Мирела Иванова.
„52-годишен шофьор на тролейбус е приет в „Пирогов“ с комоцио и счупен нос след побой заради лек пътен инцидент” – из новините на БНР
Денят хикс на агресивните цени през тази година се оказа 1 юли. Всяко от последните лета се помни с подобни поскъпвания, но този път става въпрос за драстични проценти. Фаталните 13 за електроенергията например, които масово ще поставят и граждани, и фирми в битово робство. Увеличението на цените на природния газ също ще “повлече крак” и ще умножи непосилието на разходите за храна и топлоенергия. Пък ако сложим в сметките и поскъпването на водата, неизбежно ще провидим бъдещето си дори не като бедно, а направо като мизерно.
Управляващи и опозиция дават обяснение с две противоречащи си тези. Правителството ни убеждава, че лобисткият закон за зелената енергия, приет в предишния парламент, предизвиква настоящия ценови скок и шок. Експертите на БСП пък са категорични, че така българите изплащат неустойките по прекратения договор за “Белене”.
С причини и без причини – ценовият шок е налице
Макар да не е никак маловажно какви са причините за все по-дълбокото затъване в безперспективна бедност, нека поговорим за последствията й, които се разрастват като неугасим пожар в съзнанието и поведението на повечето българи. Агресията на цените отключва агресия и автоагресия и у хората. Тя поражда сюжети, които не се побират в цивилизационните ни представи и общностни модели за съществуване. Най-тежко засегнати, естествено, са най-уязвимите възрастово и социално групи, но драматизмът на ситуацията не подминава никого.
 

Животът май престана да е ценност…

Стъписани в безсилието си да се справят, нагнетени със страхове и несигурности, мнозина прекрачват дори елементарните граници на личностно самоуважение и престават да мислят човешкия живот, бил свой или чужд, като ценност. Нараства броят на самоубийствата от отчаяние не само сред старите, самотни и болни българи. Всекидневно ставаме свидетели на смайващи поведенчески отклонения и на немотивирано насилие, което е необяснимо в жестокостта си.
Коя магистрала извежда от джунглата?
Невърнат навреме скромен заем води до безумното убийство на 22-годишен мъж. Лек пътен инцидент изпраща пребит 52-годишен ватман в реанимацията на “Пирогов”. Час преди това в болницата е прието и едно пребито до смърт 19-годишно момиче. Мъж, разхождащ кучето си в Западен парк, се спречква с друг, разхождащ също кучето си, и го прострелва…
Растящите цени задълбочават не само икономическата, но и моралната криза на обществото. А то и без това отдавна бива подготвяно за нравствен разпад – от криворазбрани политически практики, медийна безотговорност, несвършващи публични скандали, чиновнически и съдебен цинизъм, институционално безхаберие. Коя ли магистрала ще ни изведе от джунглоподобното съществуване?

Мирела  Иванова, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *