Дж. Чейнос: Предстоят още проблеми за петролните компании

Петролните компании могат да са сблъскат с по-нататъшни трудности, като производителите на суровината може да не отговорят достатъчно бързо с намаляване на производството си, коментира известния с късите си залози инвеститор Джим Чейнос.

Чейнос, който е основател на Kynikos Associates, заяви, че той има къси позиции при повечето от големите ливъриджни петролни производители. И докато специалистът, не даде конкретни имена на петролни компании и прогноза докъде ще се понижи цената на петрола, според него ОПЕК няма да намали производството си скоро.

„Ако аз бях член на ОПЕК, щях да произвеждам колкото се може повече днес, защото не се знае дали петролът ще е с по-високи цени до 2030-та година“, коментира Чейнос в интервю за изданието CNBC. Петролът се понижи за пореден ден вчера, като брентът и щатския суров петрол са загубили над 40% от стойността си от началото на годината. За последно брентът с доставка през февруари се търгува при нива от 37.20 долара за барел, или съвсем близо до регистрираната вчера най-ниска за последните седем години стойност от 36.70 долара. Залогът на Чейнос срещу енергийния сектор се фокусира не само върху петролните компании. Той все още държи къса позиция в производителя на соларни панели SolarCity. Акциите на компанията поскъпнаха през тази седмица, след като законодателите са се съгласили да удължат данъчните облекчения за компанията отвъд 2016-та година. „Бих искал да имам възможност да заема повече акции на SolarCity, за да ги скъся, въпреки поскъпването им“, коментира Чейнос пред CNBC.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *