ДЗИ банк се влива в Пощенска банка

От днес на финансовия пазар вече не съществува марката „ДЗИ банк“, съобщи Антъни Хасиотис, главен изпълнителен директор на „ЮроБанк И Еф Джи България“.

С издаденото на 1 ноември съдебно решение за вливане на „ДЗИ банк“ в „банка“>Пощенска банка“ двете банки направиха последната стъпка към своето обединение, запазвайки търговската марка „банка“>Пощенска банка“.

Юридическото име на обединената банка е „ЮроБанк И Еф Джи България“ АД. Хасиотис уточни, че търговското наименование „банка“>Пощенска банка“ ще остане, докато клиентите се ориентират и след време ще се използва юридическото наименование.

Той съобщи още, че в България обединената вече банка има 264 локации, около 3000 служители, заема 10% от пазара и има над 1 млн. клиенти. В страната в момента има 7 центъра за корпоративно банкиране, като до края на годината те ще станат 11.

България е страната, в която се развива най-бързо проектът на банковата група, базирана в Швейцария „Нова Европа“. Банката има интерес в областта на застраховането и по тези услуги е на първо място в Гърция, но в България тя ще въведе услугата без да закупува някое от застрахователните дружества, а ще създаде ново след като обстойно разгледа пазара.

„ЮроБанк И Еф Джи“ е сравнително млада банка, създадена преди 17 години, каза Пиерджорджо Прадели, генерален мениджър Международни операции. Международната банкова организация „ЮроБанк И Еф Джи Груп“ е с над 63.3 милиарда евро авоари и с повече от 21 хиляди служители, предлагащи нейните услуги в над 1500 нейни клона в Европа.

Тя се нарежда сред водещите финансови институции в страните, в които е установила присъствие от повече от 10 г. – в Гърция, България, Румъния, Сърбия, а от 2006 г. е на пазарите в Полша, Украйна, Кипър, уточни той.

Петя Димитрова, изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на „ЮроБанк И Еф Джи България“, съобщи, че към септември 2007 г. кредитния портфейл на банката е нараснал с 60% на годишна база и е достигнал 2.1 милиарда евро.

Банката се нарежда на 2 място в ипотечното кредитиране с пазарен дял 16% и на 4 място в потребителското кредитиране – с пазарен дял от 12%. Ръстът на депозитите от клиенти е с 30% по-висок, достигайки 1.5 милиарда евро.

Тя уточни, че амбициите им са да бъдат сред трите най-успешни банки в страната. Асен Ягодин, изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на „ЮроБанк И Еф Джи България“, подчерта, че в банката има специализиран отдел, който работи по Оперативните програми на Европейския съюз и има сключен договор с Министерството на земеделието и продоволствието по програма САПАРД.

Този отдел работи много активно с правителството и други институции, ангажирани с програмите. Ягодин напомни, че банката е била определена за банка на годината за 2006 г., активно се включва в инвестирането на студентски стажантски програми, през които са минали 350 студенти, 50% от които са останали да работят в нея и има 517 стипендианти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *