Дивидентите в световен мащаб с рекордни стойности през първото тримесечие

Компаниите в световен мащаб са изплатили през първото тримесечие на годинатадивиденти на своите акционери в размер на общо 228,4 млрд. долара, бележейки ръст от 31% на годишна база, пише CNBC.

Скокът беше предизвикан от солидния специален дивидент на Vodafone на обща стойност от 26 млрд. долара, който последва продажбата на дела на компанията във Verizon. Дивидентът на британската телекомуникационна компания беше най-големият единичен такъв, регистриран в корпоративната история и се равнява на почти половината от ръста на общия размер на дивидентите. До края на годината компанията очаква да изплати 35 млрд. долара на акционерите си – почти три пъти повече от втората в подреждането петролна компания Shell.

Като се изключат специалните дивиденти, размерът на дивидентите в световен мащаб отчита ръст от 12% на годишна база, което е и най-голямото повишение от четвъртото тримесечие на 2012 г., показват данни на инвестиционната компания Henderson Global Investors.

В дъното на таблицата се нареждат руските компании. Техните дивиденти са намалели почти двойно и представляват едва 2% от общата сума, след като отливът на капитали от Русия от началото на украинската криза расте правопропорционално на ескалацията на напрежението.

„Освен 50-процентния спад някои руски компании отложиха своите изявления относно дивидентите, а Sberbank оряза своя преференциален дивидент“, коментира Мат Бийзли от Henderson Global Investors.

Сравнявайки дивидентите на развиващите се пазари и тези на развитите, прави впечатление, че първите показват по-голяма нестабилност, нараствайки със 7% до 13,7 млрд. през първото тримесечие.

„Дивидентите на развитите пазари са доста по-стабилни, около три пъти по наши изчисления. Това е важно, защото докато на развиващите се пазари фокусът е върху постигането на растеж, то при дивидентите резултатите не са толкова добри“, каза Бийзли.

Въпреки това компаниите в развиващите се региони все повече оценяват ползите от връщането на капитал на акционерите и това ще поддържа значителен ръста на дивидентите там, смята икономистът от JPMorgan Омар Негял. „Очакваме ръстът на дивидентите на развиващите се пазари да достигне средно ниво от 12% през следващите пет години“, каза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *