Дигиталната реклама ще се изравни с телевизионната през 2019 г.

Глобалните разходи за дигитална реклама ще се увеличат с 15% през следващата година и се очаква да се изравнят с телевизионната през 2019 г. Основните причини за растежа се очаква да бъдат средства, вложени в промоциите през мобилни устройства и кампании в социалните мрежи.

Дигиталните разходи за реклама ще достигнат 163 млрд. долара през 2015 г. и ще съставляват 30% от общите средства, заделени за тази цел, показват данните на изследователското звено Magna Global, което е част от маркетинговия гигант Interpublic Group of Companies. През следващата година общите пари за реклама по целия свят ще се увеличат с 4.8% до 536 млрд. долара, показват данните на изследователската компания.
През следващите четири години дигиталното пространство ще отговаря за 38% от световните разходи за реклама и така ще се изравни с телевизионните, които през последното десетилетие продължават да доминират пазара.

От малкия към още по-малкия екран

Прогнозата на Magna Global показва, че интересът на потребителите се измества от екраните на телевизорите към тези на мобилните устройства.
„Тази и следващата година изчисленията показват, че целият ръст на пазара идва от мобилния сегмент“, коментира Винсът Литинг, изпълнителен директор на Magna Global, цитиран от Bloomberg. „Особено когато става дума за забавления вкъщи, смартфоните и таблетите се развиват много бързо“, допълва той.

Разходите за телевизионна реклама се очаква да се увеличат с 3% през следващата и 6% през 2016 г., допълват от изследователската фирма. Тя се превръща в лидер на световния пазар и основен маркетингов канал през 1999 г., когато заменя като такъв вестниците. В момента подобна промяна се случва, като смартфоните и таблетите предлагат възможности, които задържат доста време потребителите да ползват устройствата. Като резултат разходите за мобилна реклама скачат рязко, коментират от Magna Global.
Според изследователската компания ZenithOptimedia средствата за мобилен маркетинг ще се увеличат средно с 38% годишно в периода от 2014 до 2017 г.

Проблемите на мобилната реклама

Едно от основните предизвикателства пред компаниите е малкият екран на смартфоните. Друго е, че рекламите на мобилни устройства се възприемат като натрапчиви от потребителите. Допълнително затруднение за маркетинг компаниите е фактът, че смартфоните не позволяват употребата на „бисквитки“ – малки файлове, които следват потребителите кои сайтове посещават. Това прави невъзможно компаниите да определят дали дадена реклама е довела до покупка онлайн, както и усложнява предоставянето на насочен маркетинг и определяне на целевите групи.

Ситуацията може да се промени с въвеждането на дигиталните портфейли, чрез които потребителите да плащат през мобилните си телефони. Чрез тях компаниите ще могат да проследяват покупките и да съставят по-добри поведенчески профили. Социалните мрежи също могат да се използват като модел за това как да се правят рекламни кампании за мобилни устройства.
„Facebook и Twitter бързо преструктурираха своя бизнес и се насочиха към мобилно потребление и реклама“, коментират от ZenithOptimedia, цитирани от Bloomberg. „Техните реклами са направени така, че да се слеят с останалото съдържание и да изглеждат като част от него, а не като отделен елемент, който дразни потребителя.“
Според ZenithOptimedia двете социални мрежи отговарят за една трета от мобилния пазар за реклама.

Въпреки потенциала на мобилните устройства разходите за реклама през тях се очаква да забавят растеж през следващите години. Докато през 2014 г. те са се увеличили със 72%, то през следващата година се очаква те да пораснат с 45% и после да се забавят до 36% през 2016 г., обявиха от Magna Global. Причината за това е, че пазарът за смартфони и таблети става все по-наситен и парите за реклама за този сегмент вече са минали пика на растеж.
„Пикът на растежа е нормално явление за развиващ се сегмент. Мобилният пазар тръгна нагоре и започна да придобива мащабност преди две години, когато Facebook започна да експериментира“, коментира Литинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *