Дилма Русеф на посещение у нас

Президентите Георги Първанов и Дилма Русеф ще обсъдят възможностите за стимулиране на икономическото сътрудничество както в двустранен план, така и в рамките на стратегическото партньорство Европейски съюз – Бразилия. Двамата ще потърсят начини за по-нататъшно развитие на отношенията в областта на науката, образованието и новите технологии, разширяването на културния обмен. Държавните глави ще обсъдят взаимодействието на България и Бразилия в международните организации и ще обменят мнения по актуални международни въпроси.
Официалната церемония по посрещането на Дилма Русеф ще бъде на площад „Александър Невски“. По-късно двамата президенти ще проведат среща на четири очи, последвана от пленарни разговори на двете делегации. В присъствието на двамата държавни глави ще бъдат подписани двустранни документи в областта на икономиката и информационните технологии.
Георги Първанов и Дилма Русеф ще си разменят висши държавни отличия. Бразилският президент ще получи Орден „Стара планина“ с лента, а българският държавен глава ще бъде награден с Орден „Южен кръст“.
Първанов и Русеф ще говорят пред участниците в българо-бразилски бизнес форум. Президентът на Бразилия ще се срещне с председателя на парламента Цецка Цачева и с премиера Бойко Борисов.
Дилма Русеф води у нас голяма бизнесделегация. В нея са включeни представители на най-големите бразилски компании, които ще търсят контакти с български предприемачи по време на бизнес конференцията, организирана съвместно с Българската търговско-промишлена палата.
Бразилия се превърна в икономическия гигант на Латинска Америка през последното десетилетие и стана една от най-бързо развиващите се страни, изваждайки милиони хора от дълбока бедност. Не само заради природните си богатства, но и с умелото управление, Бразилия стана водещ износител на различни суровини, земеделска и индустриална продукция, което носи годишен брутен вътрешен продукт от 8 000 долара на глава от населението, по данни на Световната банка от 2009 г.
Бразилски инвестиции у нас практически няма. Двустранният стокообмен е едва 133 млн. Долара с крайно негативно салдо за нашата страна, при положение, че българският износ е леко нарастнал. Затова България се надява от първото по рода си президентско посещение да извлече чисто икономически ползи, както подчерта говорителят на външно министерство Весела Чернева.
Очевидно нейното посещение на такова високо ниво, включително от гледна точка на откриване на възможности за бизнес, е уникална възможност. Надяваме се оттук нататък и българският бизнес да се възползва в цялата си пълнота от тези възможности. Дилма Русеф води мащабна бизнес делегация с шефове от най-големите бразилски компании в нефтената индустрия, хидроенергетиката, самолето- и автомобилостроенето, агроиндустрията и други.
През втория ден от посещението президентите на България и Бразилия ще посетят Велико Търново и Габрово. Във Велико Търново държавните глави ще разгледат крепостта „Царевец“. В Априловската гимназия в Габрово президентите на България и Бразилия ще се срещнат с обществеността на града.
Ден преди Габрово да посрещне бразилския президент, в родния град на баща й ще бъде представена книгата, посветена на Дилма Русеф и нейния полубрат Любен Русев, останал да живее в България. Автори са журналистите Момчил Инджов и Жамил Шаде.
Книгата проследява историята на рода Русеви и преселването в Бразилия на Петър Русев – бащата на Дилма. Тя е написана на португалски език и през март беше представена в Бразилия. Първата премиера на българския превод ще бъде днес в Габрово. Авторите разказват за живота на сина и дъщерята на Петър Русев, станали жертва на диктатурите в родните си страни. Дилма е лежала в бразилски затвор за партизанска дейност, а Любен дълго време не е могъл да излезе от България заради баща-емигрант и социалдемократическите си възгледи. Книгата, която вече е нашия книжен пазар, ще бъде представена пред габровската читателска публика от издателя и от известния преводач, преподавател и познавач на Бразилия Румен Стоянов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *