Димитров: Затварянето на 3 и 4 блок повиши двойно тока на Балканите

„В резултат на затварянето 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“, в България няма дефицит на електроенергия, но на Балканите се появява такъв и цените на тока са се повишили двойно“.
Това каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, който е на официално посещение в САЩ за участие в Международната конференция за възобновяема енергия, се срещна със секретаря по енергетика на САЩ Самуел Бодман.
По думитена Димитровв някои страни, като Албания например, вече има режим на тока. Тойотбеляза, че в Европа има ядрени реактори от същия тип, които работят.
Секретарят по енергетика на САЩ Самуел Бодман коментира, че би повдигнал въпроса пред Европейската комисия, но и България сама трябва да продължи активните разговори в тази посока.
Той се ангажира да насърчи американските компании, които работят в сферата на ядрената енергетика (Уестингхаус и Дженерал електрик), да проучат възможностите за инвестиционно присъствие в България и по отношение на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Димитров и Бодман обсъдиха и енергийния проект за газопровода „Набуко“. Димитров увери американския си колега, че за България „Набуко“ е приоритетен проект, тъй като е алтернативен източник на природен газ. Той подчерта, че в страната ни има политическа воля за бързата му реализация, ако се гарантират необходимите за неговото функциониране количества природен газ.
Самуел Бодман препоръча с цел ускоряване на проекта страните, включени в „Набуко“, да водят съвместни преговори с потенциалните доставчици на газ от Каспийския регион, като по този начин заявят общия си икономически интерес. Димитров заяви, че това ще бъде и една от темите, които българският президент Георги Първанов ще дискутира при предстоящото си посещение в Азербайджан.
Двамата изразиха общото становище, че е необходимо активното участие на Европейския съюз и САЩ за разширяването на производството на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *