Димитров и „Кремиковци” се договориха

Подписано е споразумение между министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров и ръководството на „Кремиковци”, съобщиха от синдикат „Металици” към КНСБ. Късно снощи Димитров се е договорил комбинатът да нормализира работата си, ако ръководството започне да изплаща дълговете си към фирмите-доставчици.
Според синдикатите доставките от БДЖ, НЕК и „Булгаргаз” към „Кремиковци” ще бъдат нормализирани, тъй като директорите на комбината са се съгласили да изплатят дълговете си към държавните дружества. В БДЖ обаче такава информация все още не е постъпила, съобщиха за Дарик от железопътния превозвач.Постигнато е съгласие за схема за разплащане на текущите дългове на „Кремиковци” към НЕК, заявиха пред Дарик от електрическата компания, но не пожелаха да коментират дали това означава нормализиране на доставките на ток за комбината. В момента заводът дължи над 11 млн. лв. на НЕК за текущо потребление на електроенергия.

До вчера са били изплатени заплатите на половината от работещите в „Кремиковци”, до края на седмицата шефовете в завода са обещали да изплатят и останалите суми. Насроченият за 14 март национален протест на металурзите се отменя заради постигнатото съгласие, съобщиха още синдикатите. Според информацията им министър Петър Димитров е изпратил писмо до главния прокурор Борис Велчев за започване на разследване на прокуратурата в „Кремиковци”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *