Димитър Желев: Очаквам 10-20% спад в активите на банките през 2009

„Очаквам 10-20% намаление на балансовите числа на българските банки през 2009 г., както и 10-15% намаление на премийния приход на застрахователните дружества“, заяви на пресконференция днес изпълнителният директор на Алианц България Холдинг Димитър Желев.
Според него пенсионноосигурителните дружества тази година ще реализират положителна доходност.
„Ключовите моменти за Алианц през 2009 г. са намаляване на разходите и намаляване на риска. Компанията планира да намали разходите си с от 5 до 7,5% през 2009 спрямо 2008 г., като няма да бъде съкращаван персонал“, уточни Желев.
Изпълнителният директор на Алианц прогнозира още, че липсата на доверие между пазарните участници ще доведе до задълбочаване на ликвидните проблеми. „От началото на 2009 не сме купували никакви рискови активи – акции на публични компании или АДСИЦ. Продадохме всичките си дялове в дружествата, които сме оценили като рискови, до края на миналата година“, каза Желев.
Димитър Желев поясни, че Алианц България Холдинг има рисков комитет от трима души, в който влизат двама германци и той самият. Комитетът заседава веднъж на три месеца и по негово решение в края на 2007 г. са продадени по-голямата част от инвестициите на холдинга на БФБ-София. „Съжалявам, че тогава не излязохме от пазара по-рязко“, добави Желев.
От Алианц уточниха още, че са едно от малкото застрахователни дружества с положителен технически резултат по застраховка Гражданска отговорност. Желев уточни също така, че не са се увлекли по модата да финансират лизинг на автомобили без самоучастие, защото, по думите му, два-три часа след излизане от шоурума стойността на автомобила е с 15% по-ниска.
На въпрос на Investor.bg какви са очакванията му по отношение на валутния борд в страната Желев отговори: „За мен валутният борд е стабилен, защото вече може да се намери качествена работна ръка на адекватни цени и това намалява напрежението върху борда“.
„Допада ми предложението за предпазно споразумение с МВФ. Очакванията ми са преките чуждестранни инвестиции у нас да се върнат през 2010 – 2011 г.“, коментира изпълнителният директор на Алианц България Холдинг.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *