Димитър Иванов: „Премиерът чака тоталното срутване на държавата?“

© Снимка:БГНЕС

Всичко, което се случва, изглежда като един мрачен абсурден цирк, защото в страната има законно избрано правителство, а ние все още не сме видели проектът Борисов-Дянков за антикризисна програма, заяви макроикономистът и председател на гражданско сдружение „Глас“ Димитър Иванов. „Това, което виждаме, са проекти и предложения на различни организации, които имат чисто консултативни функциии като социалните партньори, работодателите, експертите и т. н. … 250 дни правителството не може да излезе с проект за антикризисна програма, но в същото време премиерът обещава за 540 дни да извади България от кризата. Това са пълни абсурди“, каза Иванов. Според него час по-скоро проектът на правителството трябва да се сложи на масата за общонародни консултации, след което да бъде вкаран в парламента и чак тогава да се търсят с какво са съгласни или несъгласни социалните партньори, работодателите, експертите, гражданските сдружения, икономическите институции и международната финансова общност. „Това ние го нямаме. И тази оценка за потентността на икономическата и финансова политика на правителството вече се дава всеки ден. Ние я чувстваме вътре в страната, чувстваме я и отвън. Ето, негативното внимание на международните финансови анализатори от това, което можеше да се случи в Латвия и Литва, днес се прехвърля към България. Така че пак питам: какво чака премиерът? Тоталното срутване на страната ли?“, добави той.

За онези, които четат сигналите на кризата по верен начин, ключът за преодоляването й е в две неща: задлъжнялостта и следващото от нея потиснато потребление, смята Иванов. „Ако в страната няма потребление, а няма потребление, защото хората са обеднели, безработицата и страхът от нея създават огромна паника и всичко това руши потреблението. Ако няма потребление, обяснявам го съвършено просто, няма търсене на пазара. Ако няма търсене, няма производство в икономиката. И какво предлага правителството? Значи вие вместо да се опитате да стимулирате потиснатото, уплашеното потребление, правителството иска още повече да го потисне с увеличаване на ДДС, защото увеличаването на ДДС удря потреблението. Това не е данък, който се отразява в крайната печалба“, категоричен бе макроикономистът.
Има две неща – едно е да лекуваме бюджета, друго е да лекуваме кризата, посочи той. „Някъде тези две неща се покриват, но не във всичко.И когато говорим за повишаване на ДДС като временна мярка за запълване на бюджетния дефицит с някакъв обем пари, пак искам да кажа: тази мярка в момента е прокризисна мярка, защото тя няма да стимулира потреблението. Нестимулирането на потреблението означава още по-голямо намаляване на търсенето, означава още по-ясна, бавна смърт на българската икономика“, добави Иванов.
Според него част от мерките, предложени от работодателите и социалните партньори са правилни. „Единствената кардинална мярка е навлизането в страната на нов, свеж финансов ресурс. Скептичен съм, че на фона на онова, което се случва в Европа и около нас, този заем може да се осигури на евтина цена за българската икономика чрез емитирането на облигационен заем. Считам, че час по-скоро ние трябва да отидем на едно гъвкаво споразумение с Международния валутен фонд. Също е много важно действително да продължи съкращаването на разходите в държавната администрация. Без това въпросът за бюджета не може да бъде решен. Така че реформа в държавната администрация е просто кардинално необходима и има възможност за свиване на нещата, така че това трябва да стане час по-скоро. Третата мярка, която може в момента да донесе нов свеж финансов ресурс в бизнеса, е одобряването и приемането на националния план на Бъългария за разпределение и продажба на карбоновите емисии. Това носи на българските фирми над 1,5 млрд. евро в момента незабавно и това може да бъде решено в рамките на два до три месеца. Става дума хем за частния сектор, хем за държавния сектор … Задължителен също така е въпросът за подпомагане дохода на домакинствата“, посочи макроикономистът. Той смята, че това, което изключително слабо е застъпено в пакета от мерки на работодатели и синдикати, е сферата на малките и средни предприятия. „Малките и средни фирми загиват. Никой не им дава кредити и те не могат да се оправят в тази изключително сложна ситуация, т. е. един жизнен сектор от българската икономика през следващите 2-3 години може да загине напълно“, добави Иванов.
Според него кризата в еврозоната се разраства и Европа е по-жестоко ударена от Америка. „Днес започва в 5 часа следобед в Брюксел нова среща на върха, която ще обсъжда ситуацията в Гърция, в Португалия, вчера бе смъкнат кредитният рейтинг на Португалия. Ирландия, Италия, Испания са пред колапс на икономиките. Т. е. кризата ще продължи в реален аспект минимум 6-7-8 години и ние не можем да правим антикризисна програма, която да не е съобразена със стратегическите цели на това, което се случва в Европа, в Европейския съюз. Ето днес госпожа Меркел в 5 часа беше обявено, че ще постави въпроса за цялостна реформа на пакта за стабилност, тъй като Пактът за стабилност е по същество избушен … Над половината от членовете на Пакта за стабилност имат бюджетни дефицити, надхвърлящи лимита, и то с над 2-3 пъти. Еврозоната не може да реши проблема на един от своите членове, а сега стават минимум 5-6 члена. Вероятно ще се стигне до помощ от страна на МВФ. Да, България има специфични характеристики на своята криза, но сериозното, мъдрото решение трябва да се търси в абсолютна координация с ЕС, с МВФ и с една стратегия за икономическо развитие и излизане на България от кризата. Защото какво ви казва финансовия министър? Ами, вика, ние сега април-май излизаме. Какво значи излизане от кризата? Утре да ни дадат, да изсипят 2-3 млрд. в икономиката, за какво излизане от кризата става дума? България ще излезе от кризата и трябва да излезе под друг модел на икономическо развитие. Иначе цената ще продължи да я плаща целия народ“, завърши експертът.

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *