Димо Димов: Всеки трейдър трябва да е готов да губи пари

Димо Димов притежава над 13 години опит в търговията на форекс пазара. Започва кариерата си като валутен дилър, а понастоящем еръководител на отдел „Международни пазари“ вИП „Карол“.През всички тези години е търгувал както за собствена сметка, така и за сметка на компанията. Управлявал е и средства на швейцарски хедж фонд като външен трейдър.

Той е привърженик на агресивния стил на търговия. Използва единствено и само вълновата теория по метода на Глен Нийли като метод за анализ на пазара. С времето е развил способността да открива атрактивни възможности за търговия с близки стопове и далечни таргети. Търгува само няколко фигури от вълновия анализ, с които е формирал свой специфичен стил на търговия.

Димов ще бъде сред лекторите на второто издание на единствената по рода си конференция за валутни известиции в България и регионаForex Forum Investor.BG.

– Г-н Димов, какво представлява вълновата теория по метода на Глен Нийли?

Вълновата теория като метод на анализ е открита в края на 30-те години на миналия век от Ралф Елиът. Идеята на този метод е, че той отразява колективната психология на търгуващите на финансовите пазари. Именно това го прави може би най-добрия възможен метод за анализ, защото търговията е преди всичко психология. Почти всички трейдъри действат в една или друга степен под влияние на емоциите и постъпват ирационално в стресови ситуации. В случая няма абсолютно никакво значение какво е образованието, професията, коефициента на интелигентност и т.н. Просто в самите нас е заложено в крайни състояния, каквито винаги има на финансовите пазари, да реагираме не по правилния начин, а водени от емоциите. Тези наши действия водят до покупки или продажби на съответните финансови инструменти, и респективно до изменение на цените в едната или другата посока. Това се отразява на графиките, които всички търгуващи ползваме, и формира определени модели. И понеже болшинството от трейдърите винаги действат ирационално, тези графични модели се повтарят постоянно и могат да бъдат забелязани на графиката.

Ценното на вълновия метод е, че той дава идея какво следва след като видим дадена графична фигура, при това понякога с точност до пипс. Знаейки реакцията след дадена фигура ние можем да правим съответните прогнози за последващото движение и да заложим с реална покупка или продажда на дадения актив.

Големият проблем при вълновата теория е голямата степен на субективизъм – означаването на дадено движение по един или по друг начин зависи много от съответния анализатор понеже правилата при оригиналния вълнови метод са сравнително малко, което отваря вратата за субективни интерпретации. Не случайно за вълновите анализатори се казва, че ако дадеш дадена графика на десет различни анализатора, те ще я означат по десет различни начина.

Голяма част от тези проблеми намират решение при метода на Глен Нийли. Отчитайки ги, той разработва собствена модификация на вълновия метод като вкарва много правила и условия за класифициране на дадено движение под някаква форма. Така се намалява до голяма степен субективизма при анализа, но все пак за съжаление няма как той да бъде елиминиран напълно.

Методът на Глен Нийли е описан в неговата книга “Mastering Elliott Wave“, която може да се намери и купи по интернет. За съжаление, въпреки че като метод на анализ е може би възможно най-доброто, малко хора го ползват поради неговата сложност и огромното количество правила. Много хора са ми споделяли, че са започвали да четат книгата на Нийли и са се отказали след първите няколко глави защато им е идвало твърде трудно. Наистина методът е може би един от най-трудните, но той със сигурност може да бъде усвоен и прилаган успешно. В „Карол“ ние го ползваме за търговия на международните пазари може би над 11-12 години.

За да се усвои този метод трябват няколко неща: познаване в детайли на теорията, прилагане на практика на наученото и най-вече наличието на ментор, който да ти помага. Примерно аз дължа голяма част от наученото на моя колега Александър Николов, който ми беше ментор в началото. След това пък аз от своя страна съм помагал на останалите колеги в „Карол“. Определено мога да кажа, че методът на Глен Нийли не е толкова страшен колкото изглежда на пръв поглед и може да бъде научен буквално от всеки. Въпросът е да се предаде по разбираем начин.

Това, което много ме радва, е фактът, че част от нашите клиенти вече го ползват и прилагат успешно. Ние проведохме преди два месеца един подробен курс по вълнова теория, предстои провеждането на втори такъв и идеята ни е той да бъде периодичен. На курса се изучават основните правила за да се изгради база на която може да се стъпи. След курса ние направихме така нареченият „Клуб на трейдъра“ – събираме се веднъж на две седмици в библиотеката на Карол и в неформална обстановка обсъждаме и анализираме пазара с нашите клиенти, показваме грешките, които се допускат при ползването на вълновия метод, навлизаме в детайли, които сме пропуснали умишлено при курса по вълнова теория и т.н. Един вид ние се явяваме менторите за вълновата теория за клиентите, които искат да усвоят този метод на анализ.

– Какво място заема фундаменталният анализ при метода на Нийли?

Фундаменталният анализ няма отношение към метода на Глен Нийли. Общо взето има два метода на анализ, които стъпват на коренно различна база: фундаментален – базиращ се на отчети, данни, новини, и технически – базиращ се на графиката на движение на цената. Вълновия метод е разновидност на техническия анализ и за вълновия анализатор е необходима единствено графика, за да прави прогнози и не го интересува нито какви отчети, нито какви данни излизат за съответната държава или компания.

От 2001 г. насам аз ползвам единствено вълновия метод и съм се фокусирал единствено и само на него. Привърженик съм на идеята, че човек не е необходимо да има познания по много методи на анализ, а само за един единствен метод, но в най-големи детайли. Без значение какъв е методът на анализ – вълни, индикатори, японски свещи, фундаментален анализ и т.н. – важното е да се знае всичко за него, да се прилага последователно спазвайки правилата, да се избягва доколкото е възможно субективизмът и резултатите ще се появят в един момент. Има хора, които обичат да използват повече от един метод за анализ за да получават потвърждение за своята идея. Лично аз обаче не съм от тях – според мен това много трудно би било продуктивно в смисъл, че изводите от двата анализа много често ще са коренно различни. Коректното и последователно прилагане на един и същ метод е това, към което се стремя.

От това, което се интересуват фундаменталните анализатори – какви фундаментални данни и събития излизат, аз знам много малко. Ако сега ме питате каква е инфлацията в САЩ, колко е безработицата, какво е казал председателят на Фед Бернанке или каква е лихвата в момента – вероятно ще ви изглеждам като първокласник. Истината е, че аз знам много малко фундаментални данни, но не се и стремя да ги следя. За мен това е маловажно.

Това, което със сигурност знам, е кога излизат конкретните данни, без да ме интересува какви ще бъдат техните стойности. Просто когато излизат важни данни има голяма волатилност на пазара и аз внимавам в подобни моменти.

– Вие сте почитател на агресивния трейдинг. Какви преимущества притежава той пред по-консервативния стил?

Агресивният трейдинг е такъв тип търговия, при който се заемат големи позиции, т.е. с използването на висок ливъридж ефект, много често далеч преди потвърждението, че се развива точно идеята, на която сме заложили. На финансовите пазари рискът и доходността вървят ръка за ръка – колкото повече рискуваш, толкова повече печелиш ако познаеш. За съжаление е валидно обаче и обратното – колкото повече рискуваш, толкова повече може да загубиш.

Агресивният трейдинг има едно единствено предимство – при него може да се направят много пари. Няма горна граница на възможната доходност и аз многократно съм виждал, а и самият аз съм правил наистина впечатляващи печалби.

За съжаление с това се изчерпват предимствата на този стил търговия и започват недостатъците. Това че може да се спечелят много пари, ако познаеш посоката значи автоматично, че може и да се загубят не по-малко пари в случай, че заложим на обратната посока. При агресивната търговия започват в пълна степен да действат закономерностите за ирационалното поведение на трейдърите – при нея има или голяма печалба, или голяма загуба. И в двата случая трейдърът в общия случай е превъзбуден и под влияние на емоциите. Именно тогава се взимат възможно най-лошите решения, водещи почти винаги до плачевен резултат.

Загубата на пари пък може да отключи една много лоша спирала – вкарване на все повече и повече пари в сметката с цел да се компенсират предходни загуби, поемане на все по-висок и по-висок риск, за да стане това бързо. Крайния резултат от подобни действия е единствено и само увеличаване на загубата с всички свързани с това неблагоприятни обстоятелства, свързани с личния живот на трейдъра. При това, както неведнъж съм казвал на нашите клиенти – няма значение колко много пари имаш преди да започнеш да търгуваш агресивно. Може да загубиш буквално абсолютно всичко! Просто тук решаващо значение има психологията на ирационалното и алогично повечение под влияние на стресовите фактори.

На пръв поглед няма никакъв смисъл да се търгува агресивно при положение, че има един голям плюс и всичко останало са минуси. Въпреки че аз самият съм привърженик на агресивния стил на търговия, няма да ме видите никога да насърчавам някой от нашите клиенти да търгува по начин различен от консервативния. Тоест – за предпочитане е да се търгува с малки позиции и при наличие на потвърждение за идеята на която залагаме.

Все пак всеки трейдър решава сам за себе си как да търгува и аз не крия, че обичам агресивната търговия. Причината – статистиката ми до момента показва, че имам основания да търгувам така, самият аз напълно съзнавам рисковете, пред които съм изправен и имам така да се каже няколко предпазни системи, които използвам за да намаля въздействието на негативните фактори при агресивната търговия. Отделно имам доста голям стаж на пазарите – търгувам вече над 13 години и така да се каже съм изял достатъчно бой от пазара, за да знам как стоят нещата на практика при подобна търговия и не си правя никакви илюзии.

Основно значение има и методът на анализ, който използвам – вълновата теория има няколко фигури при които може да се заемат позиции с много близки стопове и същевременно много далечни таргети. Ако човек съумее да си наложи контрол върху самия себе си да търгува единствено тези фигури, ако имаме контрол на големината на риска, който поемаме, ако дефинираме фигурите обективно, а не така както на нас ни се иска да бъдат, ако имаме психическата устойчивост да търгуваме агресивно, ако евентуалните загуби няма да влошат стандарта ни на живот – тогава агресивния стил на търговия е възможожен.

Истината е, че всеки сам трябва да намери стила на търговия, който му подхожда. Това, което е примливо за мен, може да е неприемливо за друг и обратно. Няма абсолютна истина – всичко е валидно и вярно единствено и само за нас самите.

– Как успявате да контролирате емоциите си с оглед на високия риск, който крие стратегията Ви?

Основно правило е да не се страхувате от загуба на парите, с които търгувате. Неписана закономерност на финансовите пазари е, че пари, които се страхуваме да не загубим, ги губим със сигурност. Замисляли ли сте се защо хората печелят много пари на демо сметка, а в момента, в който минат на реална сметка, започват да губят със същата система и стил на търговия? Обяснението е единствено в страха от загуба на пари – при демото парите са виртуални, а на реалната сметка – истински. За да успеем е необходимо да се поставим в ситуацията на демо сметка – евентуалната загуба на пари не трябва по никакъв начин да влияе на стандарта ни и начина ни на живот. Емоциите са свързани със страховете и докато не ги елиминираме няма как да прогресираме.

Отделно с опита, който трупаме на финансовите пазари, постепенно ще видим как независимо дали печелим или губим, това някак си намалява нашето вълнение. И колкото повече търгуваме, токлова по-малко ще се притесняваме от евентуални печалби или загуби (трябва да е валидно обаче първото условие – да може да си позволим да загубим тези пари).

И накрая в никакъв случай не трябва да разглеждаме конкретните печалби или загуби като пари, а единствено и само като числа или пипсове. В противен случай вдигнем ли мащаба (т.е. обема на сделките си) ние няма как да избягаме от емоциите – примерно 100 пипса печалба или загуба са си все 100 пипса и при позиция от 10000 и при позиция от 1000000, но в първия случай като пари са 100 долара, а във втория – 10000 долара.

– Имате ли любими валутни двойки?

Основният вид инструменти, които търгувам, са валути. Причината – от 1999 г. когато започнах работа в „Карол“ съм валутен дилър и ежедневно следя как се движат различните валути. Така пазара, които познавам в най-големи в детайли, е валутния и е нормално там да се чувствам така да се каже „в свои води“. Не съм привърженик на това да се търгуват много пазари едновременно защото факторите, които им влияят, са различни, движенията са различна, закономерностите са различни и т.н. Механичното прилагане на един и същи модел и стил за търговия при различните пазари може да доведе до големи проблеми.

Примерно търговията на акции е коренно различна от търговията на валутния пазар. При акциите много често цената консолидира и после изведнъж избухва или се срива като основното изменение е с така наречената дупка (gap). При валутния пазар пък измененията са малки в процентно изражение и дупките са много рядко явление. Тези различия изискват коренно различен стил на търговия и не може и на двата пазара да търгуваме по един и същ начин.

Търгувам основно валути, които следя отдавна и знам как се държат в различни ситуации. Предпочитам така наречениете мейджъри като EUR/USD, GBP/USD, USD/JPY, AUD/USD. Причината – като най-търгувани, там движенията са най-чисти. Просто вълновия метод изисква инструмента, който се анализира, да има голяма ликвидност, за да се прояви в най-пълна степен правилото за ирационалност на действията на масата трейдъри, което се отразява в ясно разпознаваеми и надеждни фигури.

Търгувам също така кросовете на еврото, паунда и йената като EUR/JPY, EUR/GBP, GBP/JPY, EUR/AUD. Като цяло не следя повече от 10 валути и не търгувам повече от 3-4 валутни двойки по едно и също време.

– Какви качества трябва да притежава един трейдър, за да бъде поставен в категорията „успешен“?

Очевидно успешен трейдър е този трейдър, който успява да направи пари. Разбира се тук има значение периодът от време, защото всеки един от нас може за кратък период да направи някаква печалба. Въпросът е какво става след това – дали има нови печалби или се губи не само спечеленото, но и голяма част от капитала. Но ако някой печели в дългосрочен план (поне няколко години), факторът случайност на печалбата ще бъде елиминиран и тогава няма сценарий, при който този трейдър е изкарал парите си с нещо различно от умения за търговия.

Това, което е ясно при търговията на финансовите пазари е, че загубите са част от играта. Няма вариант, при който единствено и само да се печели. От време на време има и загуби, въпросът е в дългосрочен план печалбите да са повече. Ако някой си прави илюзиите, че единствено и само ще печели или пък ако няма психическата устойчивост да допуска загуби, то той няма никаква работа на финансовите пазари.

За да се постигне тази печалба в дългосрочен план не е никак, ама никак лесно. Много хора поставят акцента за това дали ще печелят или губят на пазарите върху това дали познават посоката на движение т.е. акцента им е върху анализа и неговата корекност. За съжаление това е грешна теза. Прогнозирането на посоката на последващото движение е важно, но само по себе си е нищо. Ако беше така всички добри анализатори щаха да са невероятни трейдъри. Истината обаче е съвсем друга – добрите анализатори обикновено се оказват изключително лоши трейдъри. Очевидно истината е някъде другаде и акцентът не трябва да се поставя върху анализа.

Според мен за да бъдем добри трейдъри, ние трябва да акцентираме на три неща в следната последователност: желязна дисциплина, мъни мениджмънт и метод на анализ.

Дисциплината следва да се разбира като контрол на емоциите във всякаква форма, мъни мениджмънта – като контрол на риска по отношение на потенциалните загуби, методът на анализ трябва да е колкото се може по-обективен и да дава добри нива за вход, стоп и таргет.

Валутният пазар се слави като пазар, на който над 95% от трейдърите губят и за съжаление тези числа не са много далеч от истината. Най-големият враг на трейдъра е самият той. Ако успеем да се преборим с нашите недостатъци при взимане на решения за търговия и размера на позициите, които заемаме и колко може да загубим от тях, ние вече ще сме печеливши дори и без да имаме добър метод на анализ. Ако пък имаме и надежден метод на анализ, даващ ни възможност да откриваме фигури в приемливи стопове и далечни таргети (добро съотношение печалба/загуба), комбинацията от тези 3 фактора ще ни направи част от няколкото процента трейдъри, които наистина печелят.

– Какъв съвет бихте дал на хората, които имат интерес към валутната търговия, но все още не са се престрашили да направят първата крачка?

Първият ми съвет е да започнат да търгуват реално, а не на демо сметка. Демо сметките служат единствено и само за разучаване на дадена платформа. В никакъв случай не трябва да се опитват да си изграждат стил на търговия на демо сметка, защото психологията на търговията е най-важната, а при демо сметките нещата стоят различно поради липсата на страх от загуба на пари. Отделно от това има опасност да формират лоши навици на демо сметката – да свикнат да търгуват агресивно и после да пренесат тези лоши навици и на реалната сметка. Само че тогава ще боли наистина.

Вторият ми съвет е да отворят задължително малка сметка. Да се опитват с тази малка сметка да формират някакъв стил на търговия, който е подходящ за тях. Не препоръчвам в никакъв случай да се търгува агресивно, а само консервативно. Целта на този етап не е да изкарваме пари, които да доведат до вдигане на стандарта на живот, а да намерим начин на търговия, позволяващ ни да печелим, макар и малко.

След като се намери стилът, който ни дава подходящи резултати, вече може да се стигне до увеличаване на размера на сметката. Това задължително трябва да е плавно и постепенно. Aко сме започнали с 200 долара и видим, че имаме някакъв резултат, ще вдигнем сметката си до 500 долара. Ако пак се справяме добре, ще вдигнем сметката си до 1000 долара, после до няколко хиляди долара, после до 10000 долара и т.н. Всичко това трябва да стане бавно във времето, защото в противен случай ще имаме проблеми с емоциите. Така че правилото е така да се каже „бързай бавно“.

Третият ми съвет е да внимават да не си повярват – винаги трябва да имат едно на ум. Лично аз съм губил най-много пари когато най-съм бил убеден в дадено движение или пък в своите способности – обяснението е просто: понеже си вярваме и се мислим за големи трейдъри ние нарушаваме дисциплината и мениджмънта на сметката си. В резултат на това се получават големи загуби с всички свързани с това последващи негативни ефекти

Трябва да са подготвени за евентуални загуби – всички искаме да спечелим, но на пазарите понякога и се губи.

И накрая, ако видим, че не ни се отдава и има опасност да си влошим стандарта на живот или пък започваме да се пристрастяваме и вкарваме все по-големи и по-големи пари в сметката, въпреки че губим – няма лошо в това да преглътнем натрупаната загуба и да се откажем от търговията. Не е необходимо да доказваме, че ще се справим във всяка една област. Акцентирайте усилията си там където сте добри, а там където не се получава – просто трябва да се откажете.

– Какви са очакванията Ви за движенията на международните пазари в по-дългосрочен план?

Аз едва ли съм човекът, който може да направи добър дългосрочен анализ. Причината се корени в метода на анализ, който ползвам. Силата на вълновия метод е след завършване на дадена фигура – едва когато тя приключи може да се направи предположение какво следва след това. Отделно от това само при няколко от възможните фигури предположението е с голяма степен на сбъдване. Именно затова аз търгувам само 3-4 фигури от всичките възможни няколко десетки фигури.

Но все пак ако сега трябва да направя прогноза, бих заложил в дългосрочен план на силен долар спрямо всички основни валути, на поевтиняване на златото и среброто и на поскъпване на индексите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *