„Динамо“ Сливен започва производство на ветрогенератори и двигатели за електромобили

През следващата година „Динамо“ Сливен започва производството на ветрогенератори и на електродвигатели за превозни средства, задвижвани от електрическа енергия. Следвайки фирмената си политика, дружеството се стреми да ориентира новите си разработки към най-перспективните сфери на съвремието и да предложи изделия, превишаващи по своите експлоатационни и технически параметри останалите световни аналози.
Като успешна за дружеството оценява 2010 г. Димитър Колев, председател на Съвета на Директорите на „Динамо“ Сливен АД. През тази година то достигна обемите на производство от предкризисния период /2007-2008 година/. След като възстанови традиционните си пазари в Русия и Украйна и стъпи на пазара на високомощни алтернатори в САЩ „Динамо“ успя да преодолее 50%-ия спад от 2009 г. Над 90% от продукцията на завода е предназначена за експорт, основно за страни извън ЕС: САЩ, Русия, Украйна. Преди две години със своя безчетков алтернатор заводът направи изключителния пробив на американския пазар. Оттогава успешно поддържа изградения имидж и обемите на продажби се увеличават. В САЩ продукцията на „Динамо“ се реализира за първично вграждане на високо конкурентния американски пазар, част от който трябва да удовлетворява строгите изисквания на най-голямата армия в света. За дружеството единствения начин да поддържа своето реноме е да предлага най-доброто. През последните 2 години, от когато е стартирало серийното производство на алтернатора, няма нито една рекламация и това доказва основното преимущество на продукта Половината от продукцията на сливенския завод се използва за първично вграждане в автомобилостроенето, другата половина е предназначена за т.нар. aftermarket на резервни части. Световната финансова криза засегна с еднаква сила и двете сфери и естествено се отрази на състоянието на „Динамо“. В момента, обаче, строителството и обслужването автомобили се възстановяват с бързи темпове, което позволява на българския производител да отбележи през тази година ръст от близо 80% . Сега, когато Динамо излиза от кризата, ръководството му е склонно да потърси и нейните положителни страни. „Кризата направи и без това взискателния автомобилен пазар още по-придирчив. Основните ни усилия бяха насочени към утвърждаване реномето на фирмата като европейски производител от най-високо качество. Опитахме се да разграничим високо качествения български продукт от станалото масова практика преетикиране на нискокачествена китайска продукция под българска марка. С голямо съжаление трябва да констатираме факта, че порочната и полулегална практика на някои търговци в желанието си да реализират бърза печалба в краткосрочен план може да нанесе непоправим ущърб върху българските производители в дългосрочна перспектива. И на американския и на руския пазар продуктите на „Динамо“ се реализират в средния и премиум сегменти, което за нас е основна цел в маркетинговата ни стратегия“, коментира Георги Стоянов, изпълнителен директор на „Динамо“. Според ръководството на компанията, сред малкото положителни ефекти на кризата е и това, че тя накара българските производители да работят по-ефективно, т.е. с по-висока производителност – показател по който България изостава няколко пъти в сравнение с европейските страни. В „Динамо“, например, през тази година са достигнати обемите от предкризисния период при 30% по-малко работна сила.
През последните години сливенският производител участва във всички международни престижни изложения и панаири и чрез иновативните си продукти печели награди. През 2010 г. в най-големите машиностроителни и автомобилни изложения в Хановер, Пловдив, Москва и Франкфурт компанията представи своите нови продукти за автомобилната промишленост, електродвигатели и задвижвания. Планира участия във всички големи специализирани изложения и през 2011 г., на които ще представи най-новите си разработки – ветрогенератори и двигатели за електромобили.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *