Директните плащания в България са 90% от средното в ЕС

Средният размер на директното плащане за България е много близодо 90 процента от средното плащане в ЕС. Девет държави са спо-ниски плащания, а Малта и Холандия – с по-високи, заради
обема разполагаема земя. Това каза вицепремиерът Томислав Дончевв отговор на парламентарен въпрос за размера на земеделскитесубсидии в ЕС и у нас, цитиран от БТА.

За новия програмен период България ще получи за директниплащания 7 млрд. евро, което е с почти 2 млрд. евро повече отпредишния програмен период. По-високи субсидии ще получаватживотновъди, овощари, производители на зеленчуци. Сегафинансирането ще достигне 13 процента, за разлика от предишнияпрограмен период, когато то е било 3.5% от общотофинансиране, отбеляза Дончев.

Съгласно финансовия модел размерът на общото финансираненараства всяка година, като започва от 25% от размера наобщите плащания през първата година, достига до 70% през седмата година на прилаганеи през 2016 г. за България ще достигне 100 процента.

Схемите за директни плащания се характеризират с висок темп наусвояване на средствата – над 99% през 2013 г., казаоще Дончев. Площта, заявявана по тази схема, се увеличава всякагодина, като започва от 3.3 млн. хектара и достига до 3.7 млн.хектара през 2013 г.

Той отбеляза като изключително важно въвеждането на таканаречените прагове у нас – интензивно
подпомагане на първите 300 декара на стопанството и постепеннонамаляване, за да се избегне дефектът, при който големисобственици и арендатори прибират голямата част от парите.

Важно според него е дребните земеделци да се сдружават, зада са по-конкурентоспособни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *