Директорът на „Уикилийкс“ загадъчно почина

Директорът на сайта за разследвания „Уикилийкс“ Гевин МакФадиън е починал, съобщи организацията в социалната мрежа Туитър. Информацията гласи: Gavin Macfadyen, beloved director of WikiLeaks, now takes his fists and his fight to battle God. Sock it to him, forever, Gavin. – WikiLeaks (@wikileaks). Цитирана е датата –  23 октомври 2016 година.

В превод от английски това означава: „Гевин МакФадиън, обичаният директор на „Уикилийкс“ ще пренесе борбата и юмруците си на бой срещу бог“, пише в изявление на администрацията на сайта, за което се смята, че авторството е на създателя на сайта Джулиън Асандж.

Съпругата на МакФадиън Сюзън е публикувала изявление, в което нарича съпруга си „пламенен защитник на човешките права по света“. Не се съобщава нищо за официалните причини за смъртта на 76-годишния разследващ журналист, тъй като липсва всякаква предварителна информация за негово заболяване, както и някакво медицинско заключение за смъртта му. Неговата кончина идва преди отложеното за средата на следващия месец искане за изслушване на Джулиан Асандж от шведското правосъдие. В скандинавската държава той е подложен на съдебно дирене поради обвинения в сексуално посегателство, което, според разследващите, е предявено преди десетилетия от шведска гражданка.

Асандж се крие  вече няколко години в еквадорското посолство в Лондон, откъдето координира работата на разследващия сайт. Наскоро под натиска на САЩ той бе лишен от достъп до интернет в посолството. Причината явно е в това, че той разкри много от „мръсните тайни“ на Хилари Клинтън като държавен секретар, а сега кандидат за президент, която е използвала служебния си имейл не според секретното му предназначение. Обоснованите страхове на Асандж за неговото нежелание да замине в Швеция са, че той под натиска на американците ще бъде прехвърлен в САЩ и там съден за издаването на държавни тайни.

Еквадорските власти засега отказват съдействие на исканията на прокуратурата и не желаят да предадат Асандж на английската полиция. Още при укриването му в посолството Лондон постави полицаи пред посолството и заяви, че ако залови Асандж, веднага ще го екстрадира в Швеция. Мнозина видяха в това светкавично решение отново дългата ръка на САЩ…

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *