Дискусия: Банки, приватизация, пари прим…

Дискусия по актуалните теми в българската икономика се състоя в предаване на една от националните телевизии. В студиото бяха ексуправителят на БНБ и финансов експерт Емил Хърсев и Илия Лингорски, бивш заместник-министър на финансите и председател на Европейския институт за стратегии и анализи. Те коментираха някои от основните злободневни въпроси през седмицата.

Къде отиват депозитите в банките?

Емил Хърсев обясни, че голяма част от депозитите българските банки депозират в банки кореспонденти – предимно европейски, но други световни банки с голям превес в Европа. Причината за това е, че в момента няма надеждно търсене на кредити и има един застой поради политическата обстановка на избори. Икономиката, особено частния сектор се развива добре, предмно износът и видимо във вътрешните инвестиции. Интересът от чуждестранния инвеститор постепенно се засилва и това е начинът, по който парите ще се пренасочат от блокираните сега и неносещи доход, дори носещи за българските банки загуби, авоари към кридибилни инвестиционни проекти в самата страна.

Позабравен процес ли е приватизацията? 

Що се отнася до слуховете за намеренията на правителството да забрани приватицацията на държавни акции и дялове и да развива съществуващите държавни дружества Хърсев заяви, че не мисли да има такава забрана.“Според мене, аз поне както разчитам намеренията на правителството, е да премине от един извънреден към един нормален начин за управление на държавното имущество. Приватизацията е извънреден способ.“

По думите му не е реалистично на 30-та година от началото на този процес да „покажем някакви велики чудеса“.“Приватизацията е една планова разпродажба, ликвидация на тоталитарната, еднолична, централизирана, държавна стопанска машина, а тя фалира в 90-те години и оттам нататък ние ликвидираме това, което е останало от социалистиеската държава“. Хърсев добави, че оценката за постъпленията от приватизацията на социалистическото имущество е около 1/4 до 1/5 от реалната пазарна цена. В това отношение обаче сме по-добре от Германия, където смятат, че са получили едва 1-2 процента от цената.

Защо администрацията управлява активите неефективно?

Илия Лингорски препоръча: „Ако правителството желае да направи нещо бързо по отношение на това парите, които не получават достатъчно възможности у нас да придобият инвестицонен потенциал, това е да направи една много модерна, много гъвкава и много бърза процедура за приватизация на всички активи, които няма смисъл да се намират в ръцете на администрацията и да се управляват неефективно“. Според Лингорски това е в ръцете на правителството и може да бъде направено бързо, тъй като приватизацията има много форми и все още за България има много възможности.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *