ДКЕВР: Газът не се оскъпява по веригата

Крайните цени на газа у нас са сравними с тези в Литва, Латвия и Естония и не будят учудване за професионалисти, заяви пред БНТ председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

„Не е вярно, че газът се оскъпява по веригата“, категорично заяви Семерджиев и обясни, че в момента получаваме газ от „Газпром“ на цени по-високи от тези, на които синьото гориво влиза в Германия.
Това потвърждава думите на премиера Бойко Борисов, който в интервю за „Файненшъл таймс“ каза, че ако газът у нас влиза при цена 295 долара за 1000 куб.м, то в Германия струва 150 долара. В същото време крайната цена за потребителите от 575 долара за 1000 куб. метра предизвика учудването на руския вицепремиер Виктор Зубков при визитата му у нас тази седмица

Според анализите на ДКЕВР цените у нас и в Германия до 2009 година са били приблизително еднакви, но след това тенденцията у нас е към по-високи цени от тези в Германия.
„Това е въпрос на договори и прилагане, очевидно е че в нашите договори трябва да се направят корекции. Това са ефекти от клаузите в действащите договори“, обясни Семерджиев, цитиран от „Кросс“.

Председателят на ДКЕВР твърди, че надценките на газорапределителната компания „Овергаз“ са утвърдени при ценообразуването. Те се формират главно от разходите за разпределителната мрежа и върху норма на възвращаемост до 15%. „Това не е печалба, а норма на възвращаемост върху базата на капитала. Тези компании в момента инвестират в нови съоръжения. Режимът на изграждане на мрежи е възможно най-трудният период“, каза Семерджиев и уточни, че надценката за „Овергаз“ е около З0%. Според шефа на регулаторния орган като стойност и структура на цените на газа страната ни следва най-добрите европейски практики.

„Внасяме по-скъп газ отколкото в Германия, а крайните ни цени са по-ниски от крайните цени там“, обобщи Семерджиев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *