ДКЕВР предлага цената на водата да скочи с10-12% от 1 август

Цената на водата в цяла България да бъде повишена средно с 10 до 12 процента от 1 август. Това предвижда предложението на ДКЕВР за нови цени на ВИК услугите.

Мотивите за поредното поскъпване на услуга за бита са високите цени на горивата и поскъпването на тока средно с 14 на сто от 1 юли тази година, обясни заместник-председателят на Комисията Валентин Кирчев. Въпреки предложеното увеличение ВиК операторите са категорични, че поскъпването на водата е недостатъчно. Това стана ясно по време на обществено обсъждане на новите цени между експертите на регулатора и ВиК операторите.

Най-скъпа ще е водата в Стара Загора и Исперих, където цените ще са около 2 лв. за куб. м. В София цената ще бъде 0,86 лв. за куб. м без ДДС. В Добрич увеличението е почти с 20 стотинки, като новата цена от 1 август ще бъде 1,66 лв. за кубик.

Според управителя на ВиК–Добрич Величко Василев Е.ON вече е отправила предупреждение, че ще спре тока заради дългова на ВиК дружеството, което доставя водата си чрез електрически помпи.

Заместник-министърът на регионалното развитие Димчо Михалевски съобщи, че освен Добрич нито един град у нас не е застрашен от спиране но водата. Михалевски съобщи още, че правителството обсъжда в рамките на бюджета за 2009 година въвеждането на социална помощ от 2,8 куб. м. вода месечно на човек. Помощта ще е безвъзмездна и ще бъде осигурена за най-бедните абонати, който са тежко засегнати от поскъпването на водата, допълни Димчо Михалевски.

lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *